Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гмитрић тврди да Хит твит и Утисак недеље повезује једино формат
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 01. 2021.

Извор: Данас

Саслушан главни уредник информативног програма ТВ Пинк и коаутор Хит твита по тужби Оље Бећковић за плагирање емисије Утисак недеље

Гмитрић тврди да Хит твит и Утисак недеље повезује једино формат

Горан Гмитрић, главни уредник информативног програма ТВ Пинк, саслушан је данас пред Вишим судом у Београду по тужби Оље Бећковић, ауторке емисије Утисак недеље, против коаутора емисије Хит твит на ТВ Пинк за повреду ауторских права.

Бећковић је, наиме, тужила Верицу Брадић, Жељка Митровића и Горана Гмитрића као коауторе емисије Хит твит, због плагирања њене ауторске емисије, односно повреду ауторских права. Тужба је поднета у фебруару 2020. године.

До сада су саслушани Верица Брадић као водитељка и коауторка Хит твита, Жељко Митровић власник телевизије Пинк.

На данашњем рочишту требало је да се чују и тумачења судских вештака, али један од њих кога је унајмила тужена страна био је оправдано одсутан те је вештачење одложено за следеће рочиште.

На суду се од странака у поступку појавио само Горан Гмитрић, који је објаснио да је он потписан као коаутор емисије јер учествује у техничкој реализацији, али да је идејни творац Жељко Митровић, који је неколико година пре почетка емитовања Хит твита имао идеју о креирању овакве емисије.

– То је стара Жељкова идеја од пре пар година. Ја сам био противник да будем означен као коаутор јер то није оригинално моја идеја већ Митровића и Брадић. Они су сматрали да треба да се нађем као коаутор на шпици, навео је он.

Заступник Оље Бећковић, адвокат Горан Драганић поставио је низ питања Гмитрићу о елементима емисије који су врло слични емисији „Утисак недеље“.

Између осталог, питао га је да ли емисија Хит твит приказује предлоге и теме који обрађују друштвене појаве које су актуелне у претходној недељи, да ли су предлози означени редним бројевима, да ли се позивају гости који коментаришу ове предлоге, да ли је термин емитовања емисије недеља вече, што су све одлике и Утиска недеље.

Гмитрић је инсистирао да су питања „тенденциозна“, те да се у емисији Хит твит разговара искључиво о предлозима који су дати, и то на основу твитова и објава са друштвених мрежа, док се у Утиску недеље, према његовим речима, „око 40 до 50 минута прича о другим темама а на крају се само прочитају предлози“.

– Када се овако поређају питања, емисије делују слично, али када погледате и једну и другу емисију, оне се суштински разликују, нагласио је Гмитрић. Он је рекао да је једино заједничко двема емисијама формат талк схоњ-а, а да је „специфичност Хит твита у томе што се по први пут емисија бави темама које се генеришу на друштвеним мрежама“. Гмитрић је одговарајући на питања свог заступника рекао да зна за више десетина емисија које су такође политичког и дебатног карактера. Касније је на питање Драганића да наведе неке од њих поменуо „Емисију на РТС „Око“ и емисију Оливере Јовићевић“.

Горан Драганић рекао је након завршетка рочишта присутним новинарима да је изненађен што се Гмитрић појавио на суду као и да ће све чињенице за доношење одлуке суд имати након наредног рочишта.

Следеће рочиште заказано је за 1. март.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси