Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Скупштина Србије да обустави избор за чланове савета РЕМ-а“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

„Скупштина Србије да обустави избор за чланове савета РЕМ-а“

Међусекторска група за слободу изражавања и медија Националног конвента о Европској унији затражила је данас од Скупштине Србије да обустави све тренутне процесе избора за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и да се у најскоријем року осигура избор оних који испуњавају све одредбе прописане законом.

То регулатoрно тело предмет је преговора власти и опозиције, под покровитељством Европске уније, који су организовани управо због грубог кршења слободе медија и владавине права, наводи се у саопштењу.

Предлагањем особа које су до сада рушиле углед ове институције и показале блиску везу са властима, попут Оливере Зекић и Александре Јанковић, Одбор за културу и информисање Скупштине Србије показао је очигледну намеру власти да дефинитивно одустане од реформе те веома важне институције и од покушаја да се у Србију врате бар минималне претпоставке за развој демократског друштва, указује Група.

Међусекторска група истиче да су Зекић и Јанковић својим досадашњим ангажманом у Савету Регулатора умногоме допринеле урушавању угледа овог тела као непристрасног органа, који би требало да се стара о поштовању Закона о електронским медијима и допринесе успостављању непристрасног и објективног информисања у области електронских медија.

Уколико Зекић и Јанковић буду реизабране у Савет РЕМ, Одбор за културу и информисање, али и скупштинска већина, послаће јасну поруку јавности да немају намеру да обезбеде независност те институције, наводи се у саопштењу.

На тај начин, контрола над електронским медијима и јавним сервисима биће настављена, што даље урушава основне претпоставке слободе информисања и медија.

Саопштење испред Међусекторске групе за слободу изражавања и медија НКЕУ потписују БЕТА, Центар модерних вештина, Центар за демократију и развој југа Србије, Центар за истраживачко новинарство- ЦИНК, City Радио Ниш, Еко вест, Е-сигурност, Фондација Славко Ћурувија, Грађанске иницијативе, Маглочистач, Недељник Нова Наша Реч, Независно удружење новинара Србије, Портал Дијалог.нет, Портал glasokaz.rs, Radio Boom 93, Регионална информативна агенција JUGpress, SOinfo.org, Удружење Емблема, УГ Дијалог и Zaječar Online.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси