Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зекић: За говор мржње ударити по џепу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 11. 2020.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

Зекић: За говор мржње ударити по џепу

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) током мог мандата радило је одлично упркос свакодневним притисцима, углавном из опозиције, али смо упркос томе задржали независност и радили посао најбоље што смо могли, рекла је данас кандидаткиња за члана Савета РЕМ Оливера Зекић на седници скупштинског Одбора за културу и информисање.

„Уколико ми поново буде указана част да ме посланици Скупштине изаберу, трудићу се да РЕМ и Скупштина тесније сарађују у области законодавства, јер верујем да Закон о електронским медијима није довољно добар и да су РЕМ везане руке када је реч о ‘довођењу у ред’ пружалаца медијских услуга у електронским медијима“, рекла је Зекић која је члан Савета РЕМ била од јула 2015. до јула 2020. године.

На питање посланика шта РЕМ може да учини поводом говора мржње са телевизија уперених против породице председника Вучића, Зекић је одговорила да мора да се пооштри казнена политика, али и да се промени Закон о електронским медијима, а посебно у нападима на малолетнике.

Оценила је да РЕМ располаже више педагошким него правим мерама, међу којима су опомена, јавно упозорење, привремена забрана формата и одузимање фреквенције.

„Залагаћу се да се за све што сте навели, али не само у случају Вучића – он је био најизложенији, али и ја сам била ‘разапета’ – да се за такве преступе уведу новчане казне које ће РЕМ наплаћивати“, рекла је Зекић која верује да је „једини начин да се телевизије уведу у ред да их се удари по џепу“.

На питање у ком статусу је истрага против „две телевизије“ које су наводно избегавале плаћање пореза реемитовањем програма, Зекић је навела да је тражила проверу њиховог пословања на основу сазнања до којих је дошла из медија.

Навела је да је, колико она зна, Пореска управа обавештена о томе, а да није сигурна за друге надлежне органе, али да ће она инсистирати да се утврди „у чему је проблем, јер проблем постоји“.

На опаску да се РЕМ често назива „продуженом руком власти“, Зекић је рекла да то није оцена целе већ дела јавности који се бави „навијачким новинарством“, који је тражио кривца и „нацртао мету“ члановима Савета РЕМ.

Када је реч о Правилнику о праћењу изборних услова, Зекић је оценила да је он унапредио праћење изборног процеса и додала да је РЕМ пратио телевизије са националном покривеношћу, као и „две телевизије“ који нису под нашом већ ингеренцијом луксембуршке Агенције за медије, Н1 и НоваС, и код којих су се виделе знатне разлике у заступљености једне стране.

„Извештај РЕМ о медијском извештавању током избора перфектно су припремиле службе РЕМ“, истакла је Зекић.

На питање о свом ангажану у организацији Отпор, Зекић је рекла да је са 24 године била део нечега што је била „наша револуција“ и да је то било специфично време.

После питања и коментара посланика Небојше Бакареца, Лава Григорија Пајкића и Иване Поповић, Зекић је замолила посланике да престану толико да је хвале, јер је само радила свој посао.

На седници чланови Одбора разговарају са кандидатима за члана Савета РЕМ које тај одбор и предлаже посланицима. На листи кандидата налазе се Оливера Зекић и Милош Гајовић, које је предложила посланичка група „Александар Вучић – За нашу децу“. Та посланичка група једина је и доставила предлог кандидата за Савет РЕМ.

На листи кандидата које за члана Савета РЕМ предлажу цркве и верске заједнице налазе се Александра Јанковић и Снежана Миљковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси