Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Савет за штампу осуђује прогон породице настрадалог дечака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 11. 2020.

Извор: Савет за штампу

Савет за штампу осуђује прогон породице настрадалог дечака

Савет за штампу позива све колеге и колегинице да се уздрже од непрофесионалног и непристојног извештавања о породицама које су доживеле трагедију и изгубиле неког од својих ближњих.

Такође, Савет осуђује прогон којем је у среду била изложена породица дечака погинулог при покушају да изађе из градског аутобуса, као и објављивање фабрикованих детаља о њиховом животу и тренутном стању. Новинари тиражног дневног листа најпре су пресретали чланове породице, а потом, не добивши оно што су желели – измислили изјаву дечакове баке.

Упозоравамо колеге и колегинице да је такво извештавање у супротности с поглављима 1, 5, 6 и 7 Кодекса новинара Србије која се односе на истинитост, новинарску пажњу, однос према изворима и право на приватност.

Осим што су дужни да објављују само истините и проверене информације, новинари имају обавезу да приликом разговора с унесрећеним људима, покажу емпатију, не злоупотребе њихов емотивни статус и да ни на који начин не наруше њихову породични интиму.

Прогањање породице која је управо остала без детета представља, не само кршење елементарних професионалних стандарда, већ и нарушавање угледа читаве наше професије.

Због тога, Савет инсистира на томе да медији поштују Кодекс новинара Србије и извештавају на основу чињеница,  једино и искључиво у интересу јавности. Све медије који су објавили спорне текстове позива да их уклоне из својих онлајн издања.

Чланови Управног одбора и Комисије за жалбе Савета за штампу

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси