Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Обрачуни са новинарима су борба за наклоност вође
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 10. 2020.

Аутор: Александра Поповић Извор: Данас

Упркос покушајима додваравања режиму, Вукосављевић, Шарчевић и Ђорђевић изгубили министарска места

Обрачуни са новинарима су борба за наклоност вође

Напади и увреде које су, већина су сада бивши, министри Владе упућивали независним новинарима и медијима одраз су њихове борбе за наклоност вође – председника државе Александра Вучића, који је и поставио темеље мржње, нетолеранције и бахатости у јавној комуникацији.

Овако саговорници Данаса оцењују актуелно стање јавног дискурса и све чешћи линч новинара оличен у последњем отвореном писму (бившег) министра културе и информисања Владана Вукосављевића.

Након серије саопштења у којима Министарство културе и информисања релативизује хулиганске нападе не изложбу стрипа у Земуну, Вукосављевић је, и након што му је истекао мандат министра, наставио са изношењем директних увреда на рачун оних медија који су киритковали рад надлежних органа.

Вукосављевић је у писму истакао да „бестидни напади НИН-а и Времена изнуђују јавни одговор“ од њега лично зато што га повезују са нацизмом. Он је нагласио да је то „суноврат новинарске професије“ и „широко презрен професионални поглед на свет“, упућујући низ увреда новинарима и уредницима ових медија.

Пре Вукосављевића, отворене обрачуне са медијима повели су и министар здравља Златибор Лончар, министар просвете Младен Шарчевић, министар рада и социјалне политике Зоран Ђорђевић…

Док се Лончар на седницама кризног штаба у више наврата расправљао са новинарима о сваком озбиљном питању у јеку пандемије ковида 19, оптуживао је оне који истражују и питају у интересу грађана да желе да „руше систем“.

Шарчевић је своју „битку“ против новинара водио нешто раније, у фебруару ове године, када је одбијао да одговори на питања о разрешењу декана нишких факултета. Гурање микрофона новинара, повишен тон у обраћању и претња „да неће добити одговор никад више“ били су стил министра просвете у овом обраћању медијима.

Нешто „дискретнији“ у увредама медијима био је министар рада Зоран Ђорђевић који је „само“ лајковао на друштвеним мрежама објаве Жељка Митровића, власника телевизије Пинк, у којима вређа новинарку Н1 Жаклину Таталовић.

Међу новинарима који су били на мети, овог пута министра културе и информисања, нашли су се именом Теофил Панчић, Филип Шварм, Сандра Петрушић и Милан Ћулибрк, које је Вукосављевић „почастио“ бројним увредама.

Филип Шварм, одговорни уредник недељника Време, у разговор за Данас окарактерисао је писмо као „примитиван, вулгаран, шовинистички памфлет“, чија је улога да преусмери пажњу јавности са „срамотних“ саопштења министарства културе поводом насиља на изложби стрипа.

– Таквих обрачуна дуго није било, чак и код нас. То нам нешто говори о стању свијести и бахатости, нагласио је Шварм.

Он истиче и да је Вукосављевић на овај начин покушао да се одржи на власти, стапајући се у начин обраћања који је успоставио режим Српске напредне странке.

– Вукосављевић је део струје у оквиру ове власти која подилази најпримитивнијим нагонима овог друштва, у маниру Гебелса. То нам показује да смо ушли у дубоку кризу, живимо у експрес лонцу од државе који кључа и нема издувни вентил. Ту људи попут Вукосављевића желе да докажу своју лојалност прогоном сваког ко мисли другачије – уметника, новинара, медија – закључио је Шварм.

Милан Ћулибрк, главни уредник недељника НИН, закључује да је „срећна“ она земља у којој министру информисања највеће проблеме задају НИН и Време.

– У земљи у којој се на националној фреквенцији позива на убиство политичких неистомишљеника а насловне стране таблоида свакога дана садрже најгнусније псовке, не изненађује ни овакав тон једног министра – он је сам о себи све рекао“, наглашава Ћулибрк. Он истиче и да је већини ових министара сада касно за било какве покушаје додворавања. Узроке оваквог дискурса Ћулибрк види у њиховој жељи да се скрене пажњу јавности са важнијих тема.

– Сви они користе једну исту мантру – на свако смислено и озбиљно питање које може да доведе у питање њихов рад, одговарају оптужбама да је неко лажов, страни плаћеник, шпијун, мрзитељ свега. Поента је да се сви проблеми гурну у други план и да се не разговара о важним питањима, сматра Ћулибрк.

Културолог Ратко Божовић у разговору за наш лист подсећа да обраћања министара углавном следе после наступа председника државе Александра Вучића и да у највећој мери само имитирају дискурс „вође“.

– Вучић њима даје знак, као када тркачи стартују на циљу, они се такмиче међу собом за наклоност вође. Вучић је утабао стазу мржње и нетрпељивости, нетолеранције према свим неистомишљеницима, та стаза је дошла од радикалског неразумевања света, а онда је пелцовао своје приврженике да га следе на тој стази. Они се сада такмиче ко ће жешће да удари и оствари очекивања вође, нагласио је Божовић.

„Људи са мишљењем се газе“

Људи попут поменутих министара на политичкој сцени, оцењује Ратко Божовић, подстичу екстремизам и искључивост и показују да је изгубљена мера у правима, дужностима и одговорностима којих функционери треба да се држе.

– Видим једну аномију, болест друштва и патологију у начину на који се људи са разликом И мишљењем газе. То је производ хаоса, безакоња и насиља које овај режим спроводи, закључио је Божовић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси