Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо први уредник Данаса Грујица Спасовић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 10. 2020.

Аутор: Редакција Данаса Извор: Данас

Јутрос у Београду...

Преминуо први уредник Данаса Грујица Спасовић

Први главни и одговорни уредник и један од власника и оснивача листа Данас Грујица Спасовић преминуо је у 70. години, после дуге и тешке болести.

Спасовић је био главни уредник Данаса од његовог првог броја 9. јуна 1997. до 2006. године.

Завршио је Факултет политичких наука у Београду. Новинарством је почео да се бави у београдском листу младих Сусрет, да би каријеру наставио у Вечерњим новостима.

Од 1980. је главни и одговорни уредник Омладинских новина. Пре одласка у Борбу, 1989, био је једно време главни уредник ревије Дуга. Након што је Милошевићев режим пеузео Борбу, са већином колега прелази у Нашу Борбу, а неколико година касније учествује у оснивању Данаса, у којем је главни уредник од првог броја.

Прошао је с листом све његове најтеже фазе, поготово оне пре демократских промена 2000, држећи се непоколебљиво курса отвореног, професионалног и независног новинарства.

“У току ноћи, дакле 13. на 14. октобар (1998), они су нас једноставно забранили. Тада је у редакцију упала „казнена експедиција – око пет-шест полицајаца у униформи и већи број кратко подшишаних цивила у кожним јакнама, предвођени помоћником министра за информисање Миљканом Карличићем. Ко су ти људи у цивилу, питамо, а један мушкарац у плавом мантилу каже да су припадници МУП-а… Углавном, Карличић је донео Решење са Вучићевим потписом по ком нам се привремено забрањује рад. Тражи од директора Душана Митровића да га потпише без читања. Он је то одбио и кад га је прочитао”, оббјаснио је Спасовић у једном од интервјуа.

Током три месеца бомбардовања, сваки радни дан Грујица Спасовић је завршавао у Министарству информисања чекајући, како је говорио, “зелено светло од цензора”.

– Најчешће сам био код Александра Вучића и његове заменице Радмиле Вишић. Хоћу да будем поштен до краја, много сам више проблема имао са том Вишићком него са Вучићем. Њој је све сметало, свега се плашила. То је ишло дотле да сам јој једном приликом рекао да лист наредног дана неће изаћи и да не могу више да трпим ово мучење и понижавање, рекао је Спасовић у једном од скорашњих интервјуа Данасу.

Након „уредниковања“ у Данасу постаје амбасадор Србије у Босни и Херцеговини, те се враћа у Данас у којем се последњих година бавио издавачком делатношћу.

Аутор је књиге „Данас, упркос њима“ (у издању Дан Графа) у којем је писао о првих 1.000 дана рада Данаса.

“Мислим да је данас много лошија ситуација на медијској сцени него у доба Закона о информисању. Зашто? Зато што има много мање плуралитета: изузев пар изузетака, сада се готово сви медији налазе под директном контролом Александра Вучића. И то не његове владе или странке, него баш под његовом личном контролом. Оваква манипулација са медијима је незабележена у Европи после пада Берлинског зида”, рекао је у интервјуу за недељник Време пре две године.

Књига жалости ће од сутра (27. октобра) бити отворена у редакцији листа Данас, где ће моћи да се упишу сви до петка 30. октобра.

Место и време сахране биће накнадно објављени.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси