Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Више емисија о проблемима грађана, а мање о политици
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 02. 2009.

Извор: Блиц

Више емисија о проблемима грађана, а мање о политици

Скуп албанских, црногорских и српских новинара у Нишу НИШ - Медија центар Ниш по први пут од раздвајања Црне Горе окупио је десетак новинара с овог простора, јужне Србије, северног и централног Косова где ће кроз пројекат „Заједнички циљ” у телевизијским емисијама обрађивати у својим срединама друштвене и социјалне теме које неће подразумевати ни трунку политичких дешавања у том делу Балкана.

Миодраг Миљковић, координатор пројекта, истиче да ће цео пројекат трајати 12 месеци. Свим новинарима ових дана предавање о пројекту држи наш прослављени сниматељ Вељко Ђуровић, који је каријеру градио на многим светским ратиштима

.- Суштина пројекта је да видимо где смо сада после свих превирања. Све три географске целине су некада припадале истој држави, а сада сви желе у Европску унију. Зато смо изузели политичке теме јер желимо да видимо како заиста народ живи, шта му недостаје, а то још нико није урадио јер дневнополитички догађаји често заклоне стварне проблеме грађана. Тих 12 емисија колико планирамо да урадимо показаће колико смо спремни да се прикључимо унији. Радићемо теме као што су реформа правосуђа, развој малих и средњих предузећа, заштита животне средине, шта грађани мисле о евроинтеграцијама, комунална култура и друге. Када се насниме материјали, онда ће се све то кроз монтажу уклапати у емисије које ће се емитовати у регионалним телевизијама - каже Миљковић.

Иван Вуковић из Лепосавића, новинар продуцентске куће „Womua”, каже да ће се из емисије у емисију приказати друштвена реалност кроз коју пролази цео регион, а поготову север Косова.

Његов колега Сафет Муховић пак напомиње да је важно што ће се у пројекту потпуно објективно представити народи, односно њихова мишљења на задате теме.

- Нисмо ми овде да кроз пројекат миримо народе већ да, у ствари, видимо који су начини за сарадњу различитих етноса, јер ће цео тај део Балкана једном бити у Европској унији. Није нам битно да ли ћемо изазвати позитивне или негативне реакције већ да емисије буду непристрасне и да једни виде каква је ситуација код других и обрнуто - каже Муховић.

Сузана Ганић је новинарка из Улциња и први пут се сусреће са овако компликованим задатком.

- Моја средина је изузетно мултиетничка и овде ми посебно значи што нам колега Ђуровић даје знања која до сада нисмо имали прилике да чујемо - напомиње она.

Антрфиле : Дању предавање, ноћу дружењеСви новинари, гости Ниша преко дана су на предавању, док увече упознају град ако нису уморни од мукотрпног рада. Новинари су већ посетили ресторан „Вериге”, а један мањи део био је и у рокенрол клубу „Од сумрака до свитања”.

М. Смиљковић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси