Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не избегавајте судске поступке због ТВ претплате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 02. 2012.

Извор: Дневник

Не избегавајте судске поступке због ТВ претплате

Покрајински Омбудсман упозорава грађане

Саветима, који се ових дана појављују у јавности, у којима се обвезници РТВ претплате позивају да не примају судске пошиљке садрже погрешне наводе о непостојању основа обавезе плаћања претплате, а грађани се доводе у заблуду, упозорио је јуче покрајински омбудсман.

Због тога, каже се у саопштењу, може доћи до пропуштања коришћења права на ефикасно правно средство и других негативних последица које из тога произлазе.

„Обавеза плаћања радио-телевизијске претплате, као и висина и начин плаћања и ослобађање од обавезе плаћања претплате утврђени су Законом о радиодифузији. Насупрот наводима присутним у јавности, Уставни суд није прогласио неуставним одредбе Закона о радиодифузији које се односе на радио-телевизијску претплату већ је решењем из 2009. године обуставио поступак за оцену уставности и захтеве за обуставу примене појединих одредаба овог закона”, каже омбудсман.

„Законом о радиодифузији је прописан и рок плаћања претплате, те у складу с основним правилима грађанског права дужник долази у кашњење уколико не испуни обавезу у одређеном року, а поверилац стиче право да испуњење захтева.

Поступак остваривања потраживања РТС покреће подношењем предлога за извршење на основу веродостојне исправе надлежном суду. Решење којим се предлог усваја суд доставља обвезнику претплате. Уколико решења није било могуће доставити у року од пет радних дана од дана упућивања писма, након 15 дана од дана истека претходног рока покушаће се поновна достава.

Ако нова достава не буде успешна, достава се истиче на огласну таблу суда. Сматра се да је достава извршена протеком пет радних дана од истицања на огласну таблу суда„, стоји у саопштењу омбудсмана.

По достављању решења дужник може изјавити приговор против решења у року од пет радних дана од дана достављања решења. Уколико извршни дужник пропусти овај рок, решење постаје правноснажно и може се приступити принудном извршењу.

У приговору против решења дужник може оспоравати настанак потраживања, као и да је обавеза извршена или да је на други начин престала, те да је потраживање застарело, с обзиром на то да потраживања застаревају за једну годину.

Дужник је дужан да у приговору изнесе све разлоге побијања и уз приговор приложи све доказе на којима се приговор заснива, а у случају да то не учини, губи право да накнадно износи чињенице и предлаже доказе.

П. К.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси