Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Плаћају глобу због наслова
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 02. 2012.

Извор: Вечерње новости

Плаћају глобу због наслова

Невоље зрењанинских новинара због учесталих и веома високих судских казни

Редакцију недељника „Зрењанин“ забрињавају судске пресуде које економски ослабљују издавача и утичу на формирање аутоцензуре код новинара и уредника.

Низу пресуда, због којих је овај угледни и најтиражнији локални лист у Србији у последње две године морао тужиоцима на име накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове да исплати скоро 600.000 динара, придружила се и последња, Апелационог суда из Новог Сада.

Она је, ваљда, врхунац несклада и неразумевања судске и новинарске праксе.

Апелациони суд је, наиме, преиначио (другу узастопну) ослобађајућу пресуду Вишег суда против НИП „Зрењанин“ и тужиоцу Р. П. из Зрењанина досудио 30.000 динара нематеријалне штете за душевне болове због повреде права личности, угледа и части.

Име Р. П. нашло се на сајту листа „Зрењанин“ прошле године, после саопштења МУП Србије о хапшењу велике групе из Зрењанина и Новог Сада, која је осумњичена за лажно изазивање саобраћајних несрећа како би наплатили одштету од осигуравајућих кућа, а међу њима се налазио и Р. П.„Зрењанин“ је практично пренео саопштење МУП, а према Закону о јавном информисању, лист и новинар не могу да одговарају за штету у случају преношења неистините и непотпуне информације, уколико је верно пренета (и) из документа надлежног државног органа.

Новинари су уверили Виши суд да су професионално и одговорно урадили свој посао, који их је ослободио одговорности.

Узгред, информација је на сајту полиције стајала месецима, чак и за време судског поступка!

Сада је веће Апелационог суда (са две судије - председницом и чланом, које су, иначе, доскора судиле у Вишем суду у Зрењанину) оценило да су њихове колеге из града на Бегеју тачно утврдиле чињенице, али погрешно примениле материјално право и осудиле новинаре да „прозваном“ Р. П. плате одштету, иако ништа нетачно о њему нису написали.

„Квака“ је у оцени Апелационог суда да је за све крив наслов текста „Лажирали саобраћајке да би наплатили осигурање“!? Мада је наслов занатска (графичка) форма у штампаним медијима и по бројним пресудама и богатој судској пракси широм Србије не представља садржину и због њега се не може одговарати, Апелациони суд је мислио друкчије.

Правоснажном пресудом казнио је НИП „Зрењанин“ - уз оцену да је насловом повредио претпоставку невиности Р. П., који је означен учиниоцем кривичног дела, а за то не постоји правоснажна судска одлука.

- Невероватно! Пренели смо аутентично саопштење надлежног државног органа и кажњени, иако нас Закон о јавном информисању штити у овом случају. У време економске кризе, пада тиража и смањивања буџета оглашивача, локални медији су најрањивији. Новчане казне које нам изриче суд финансијска су обавеза која у значајној мери оптерећује пословање и отежава редовно обављање дужности - каже Далибор Бубњевић, главни и одговорни уредник „Зрењанина“, а редакција ће, као и у неколико досадашњих случајева, потегнути уставну жалбу, како би отворила пут за тражење правде у Стразбуру.

Антрфиле : Подршка колега

Пружајући подршку колегама из „Зрењанина“, новинари овдашњих електронских медија и дописници дневних листова који такође имају проблема са неразумним судским пресудама, придружили су им се у јавном протесту испред зграде правосудних органа у Зрењанину. Тужбе против новинара, међутим, и даље пљуште!

Сл. Пашић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси