Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  In memoriam: Жика Срећковић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 02. 2012.

Извор: www.novosti.rs

In memoriam: Жика Срећковић

У Београду је преминуо Жика Срећковић, дугогодишњи уредник ТВ “Новости”, један од оснивача “Ревије 92”, “Сабора”, “Трећег ока”, “ТВ забавника”, “Чипа”...



Још један од ветерана епохе препознатљивог новинарства, који су стасавали у “Борбиној” кући и у специфичној школи “Новости” одлази у - небеску пензију. Ону класичну, Жика Срећковић није прихватао ни признавао. Зато се, и буквално, све до јуче преиспитивао шта би могло да се осмисли и покрене, пре општег колапса новинарства, професије у којој је био препознатљиво и плодоносно име.

Откад је из “Студента” прешао у “Вечерње новости”, а убрзо потом ушао у екипу која је изнедрила својевремено најтиражније “ТВ новости“, Жика Срећковић је писао и уређивао новине с оне друге - ведрије стране. И сатира је могла да буде убојита колико и “велико политичко новинарство”. Тако су његове рубрике “Необавезно са...” и “Под тачком разно” патентиране као форма бритке, али и подношљиве друштвене критике. Упоредо с тим, Срећковић пише козерије и драмске текстове, а његова “Исповест драмске уметнице” веома је успешно и много пута извођено дело.

У матичним “ТВ новостима” Срећковић је постао и главни уредник, уводећи их и у бројне издавачке подухвате. Препознавао је праве тренутке за покретање новина, које је с лакоћом “гурао у ротацију” и на тржиште. Захваљујући и њему појављују се (нова) “Ревија 92”, “Сабор”, “Треће око”, “ТВ забавник”, “Чип”... По одласку у пензију, на киосцима се појављују његове љубавне и крими “свеске” - за брзо и лако читање с ногу.

Његови најближи, колеге и познаници, испратиће га у среду, на гробљу Лешће, у 13 часова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси