Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чија ће бити нова српска телевизија на Косову?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2012.

Извор: КИМ Радио

Чија ће бити нова српска телевизија на Косову?

Нацрт Закона о српском ТВ каналу, чије је оснивање предвиђено планом Мартија Ахтисарија, ушао је у скупштинску процедуру.

И док представници српских медија на Косову и даље сматрају да то треба да буде независан ТВ канал представници РТК и међународне заједнице залажу се за јединствену структуру деловања у оквиру косовског јавног сервиса.

У нацрту закона стоји да РТК чине два ТВ канала, један на албанском и један на српском језику, а оба ТВ канала имају проценат програма на језицима мањинских заједница. До коначне одлуке о новом ТВ каналу на српском језику следи предлагање амандмана скупштинске комисије и разних интересних група.

Представници српске медијске зајединце сматрају да РТК не може да управља овим каналом, јер истраживања које је, између осталих спровео и Центар за мир и толеранцију, јасно показују да преко 95 посто испитаника из српске заједнице не жели отварање новог канала под под окриљем РТК.

Директор Медија центра у Чаглавици Будимир Ничић, где је одржан округли сто на тему оснивања српског ТВ канала, каже за радио КИМ да је пракса показала да се многи закони усвојени у Скупштини Косова не поклапају са интересима српске заједнице.

“Најбољи показатељи за то су предлози закона који су у процедури, о историјском центру Призрена, о Великој Хочи и о новом српском ТВ каналу који су део Ахтисаријевог плана и који треба да буду усвојени, али ево већ су прошле три, четири године од доношења тог плана, а тих закона још увек нема. Са друге стране, за усвајање Резолуције о окончању надгледане независности гласала је и опозиција”, казао је Ничић.

Први задатак после законског решења треба да буде израда акционог плана за почетак рада нове телевизије, каже за КИМ Анамари Репић, заменик директора РТК. Она жели да Срби добију свој медијски простор а не да се оснивањем овог канала повећа кредибилитет РТК.

“Једини циљ јесте да се искористи тренутак јер улазимо у процес дигитализације и сада је право време да та нова српска телевизија искористи све техничке могућности које се нуде процесом дигитализације. Финансијски и технички је то најлакше остварити уколико сте већ део постојећег јавног сервиса “, рекла је у изјави за Радио КИМ Анамари Репић.

Председник Комисије Скупштине Косова за интересе и права заједнице Горан Маринковић, подржава ставове српских новинара али каже да су у многим ситуацијама представници Срба у Скупштини Косова немоћни да утичу на промену става већине.

"Предлози српске заједнице су оправдани и нашим ставовима и унутар комисије и унутар парламента. Они су идентични њиховим ставовима. Тражили смо да се испоштује Ахтисаријев план. Зашто то није урађено, показаће време. Страхови Срба су оправдани јер је неусвајање појединих закона који су у интересу српске заједнице у протеклом периоду то показало”, казао је Маринковић.

Он је додао да ће посланици Самосталне либералне странке гласати за овај Закон уколико се усвоји њихов амандман везан за избор директора новог канала.

Немачки амбасадор на Косову Ернст Рајхел није за одвојену структуру.

“Разумем да би у идеалном свету људи волели да постоји потпуно одвојена структура, али мислим да сви разумеју да би таква струкура била пуно скупља. Други аспект целе приче је да легално изабрани представници народа имају право да питају и кажу шта ће се радити са јавним новцем. Компромис мора да се пронађе и мислим да се лагано назире, нарочито у вези баланса утицаја једне или друге стране, свих фактора и учесника у процесу. Надам се да ће мо на крају имати пристојан производ”, рекао је немачки амбасадор.

Иницијатор покретања идеје о српском ТВ каналу који би сигналом покривао читаву територију Косова било је Друштво новинара Косова и Метохије које ради као огранак Удружења новинара Србије. Део њиховог предлога је ушао у план Мартија Ахтисарија а потом и у Устав Косова. На одржавање данашњег округлог стола, међутим, нико од представника овог друштва није позван да присуствује.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси