Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови број на киосцима од четвртка?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2012.

Извор: Данас

Нови број на киосцима од четвртка?

У Крагујевцу на делу покушај спашавања „Светлости“ и „Независне светлости“



Крагујевац - Готово четири месеца након поништења приватизације издавачког предузећа и истоименог крагујевачког недељника „Светлост“, Скупштина акционара изабрала је, крајем прошле недеље нови Управни одбор који је, одмах потом, именовао ново руководство фирме, односно листа.

Управни одбор „Светлости“ за вршиоца дужности директора тог недељника изабрао је пензионисаног дипломираног правника Ђорђа Ђорђевића, који је својевремено био један од руководилаца у том листу. Ђорђевић је одмах по именовању на место директора рекао да су основни задаци нове управе да обезбеди део заосталих зарада запосленима који су у штрајку већ годину дана, као и да покуша да од четвртка изда нови број листа.

- Учинићемо све да „Светлост“ вратимо на ону позицију на друштвеној сцени која му припада и на којој је био од од давне 1935. године, када је основана, истиче Ђорђевић.

Да ли ће уредници, новинари и остали запослени у „Светлости“ успети да до четврта припреме нови број листа, крајње је неизвесно. Пре свега због тога што је привремени заступник државног капитала у „Светлости“, после недавног уласка у редакцију пословни простор листа, установио да у свим просторијама предузећа недостаје велики део опреме.

Пописна комисија већ је евидентирала оно што је након приватизације, а нарочито после њеног поништења, остало у „Светлости“, док ће финансијско стање новина, за које се већ сада основано претпоставља да је катастрофално, бити тачно утврђено ових дана, после чега ће увелико бити јасно има ли „Светлост“ шансе за нови почетак.

Крагујевачки недељник „Светлост“, један од најстаријих листова те врсте у Србији који је средином 90-их прошлог века, попут некадашње „Борбе“ вољом власти био подржављен, те је редакција листа једно време издавала „Независну светлост“ - приватизован је у мају 2007. када га је, на аукцији, купио конзорцијум, на челу са овдашњим бизнисменом Гвозденом Јовановићем.

Тадашња редакција, у међувремену је напустила „Светлост“ и основала нови недељник - „Крагујевачке новине“. Након тога формирана редакција „Светлости“ убрзо је због неисплаћених зарада почела да организује штрајкове, да би у фебруару прошле године тотално обуставила рад.

Упркос генералном штрајку уредника и новинара, власници „Светлости“ су пуних годину дана, чак и након поништења приватизације листа, издавали новине кршећи при том не само права запослених, него и бројне законске норме.

На киосцима у Крагујевцу од претпрошле недеље поново су се, на запрепашћење комплетне шумадијске јавности појавиле новине под називом „Независна светлост“, које су голи „оригинал фалсификата“ како истоимених новина из средине 90-их, тако и „Светлости“, коју је правила иста редакција до приватизације новина, у мају 2007. године.

Антрфиле: Јовановић: Остајем у новинарству

Директор и главни и одговорни уредник „Независне светлости“ је доскорашњи власник „Светлости“ Гвозден Јовановић који ових дана, преносе локални медији, помало шеретски поручује „да нема шта друго да ради, но да остане у новинарству”.

З. Радовановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси