Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Штета за српску културу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 02. 2012.

Извор: Данас

Штета за српску културу

Преиспитати одлуку о смени Сретена Угричића и оценити њену уставност



Будући да Влада Србије игнорише протест грађана, Форум писаца ће Уставном суду Србије поднети захтев за оцену уставности одлуке о смени Сретена Угричића, наводи се у јуче достављеном саопштењу Форума писаца.

Такође, Форум ће надлежном министарству и Савету за штампу поднети захтев за оцену и адекватно кажњавање националних медија који су покренули јавни линч Сретена Угричића и других чланова Форума писаца.

Петиција ће бити упућена и председнику Републике Србије, премијеру, министрима културе и унутрашњих послова.

Захтев за укидање неуставне одлуке о смени Сретена Угричића са места директора Народне библиотеке Србије, који је Форум писаца упутио Влади Републике Србије 23. јануара, до данас је потписао 1001 грађанин из земље, региона и света.

Међу потписницима су и писци: Светислав Басара, Дубравка Угрешић, Виктор Иванчић, Јасна Шамић, Игор Маројевић; новинари: Светлана Лукић, Омер Карабег, Гордана Суша, Миша Бркић, Милош Васић; редитељи: Јанко Баљак, Ања Суша, Бобан Скерлић, Ива Милошевић, Горчин Стојановић; Бранка Прпа и Весна Ракић Водинелић, Мирјана Карановић и Весна Пешић, Влада Дивљан и Иван Меденица, Бранислав Димитријевић и Борис Буден... челници и чланови ПЕН центара из региона, тридесет професора и шефова катедри славистике централних светских универзитета, уметници и научници.

И Српски ПЕН Центар, који је након саопштење, неколико дана после нереаговања, поставио на свој сајт, сматра да је одлука Владе Србије о смени Сретена Угричића, иначе члана Српског ПЕН-а, исхитрена и заслужује озбиљно преиспитивање.

„Та смена би нанела штету нашој култури, јер је Угричић као управник НБС значајно унапредио њен рад и постигао да она постане врхунски опремљена и ефикасна библиотечка установа, релевантна на светском нивоу у својој врсти“, истиче се и подвлачи да, баш како је то рекао и сам Угричић, „треба разумети да је он свој потпис ставио у циљу одбране слободе речи, а не у знак подршке порукама из написа“.

К. Р.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси