Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Скандал: Отказ због жалбе новинару
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 01. 2012.

Извор: Правда

Скандал: Отказ због жалбе новинару

Краљево - Миладину Коматовићу, бравару у „Пласт-металу“ из Краљева, директор је уручио решење о отказу после разговора са нашом новинарком, јер јој је говорио о ситуацији у фирми и бедним платама.


„Пласт-метал“ у Краљеву запошљава 81 радника, од којих 41 са инвалидитетом, чиме испуњава законски оквир да од државе добије субвенције од 40 одсто за платни фонд, који се дели на све раднике равномерно.

Проблем је што радници са инвалидитетом, тврди део запослених, добијају и до 10.000 динара мање од својих колега без инвалидитета. Зато, део радника тражи да се преиспитају исплате и помоћ министарства.

Један од њих је и Миладин Коматовић, ВК бравар који у овој фирми ради осам месеци као инвалид рада, пошто је у бившој фирми изгубио три прста.

После разговора са Коматовићем, дописница „Правде“ из Краљева данима је покушавала да доспе до директора „Пластметала“ како би добила његову страну приче.

После три дана успела је да добије изјаву Златојевића, али је одмах после тог разговора директор наложио да се Коматовић отпусти.

Плата испод минималца


Миладину је убрзо уручено „Решење о привременом удаљавању са радног места због повреде радне дисциплине“.

Замерено му је да је наводно неовлашћено „пустио страно лице у круг фабрике“. Објаснили су му да је ово решење уствари суспензија и да ће ускоро добити коначно решење о отказу.

У Инспекцији рада рекли су му да не могу да интервенишу на основу тог папира и да сачека решење о отказу. Претходно Коматовић, објаснио је ситуацију у фирми.

- Моја последња плата била је 12.392 динара, што је за око 2.000 испод законског минимума. Од тога, скоро 5.000 динара сам примио на основу минулог рада и топлог оброка. Колеге без инвалидитета примиле су од 4.000 до 10.000 динара више, иако радимо исти посао - казао је Коматовић.

Грађани другог реда


Радници у „Пласт-металу“ иначе сматрају да учинак не може да буде исти за оне који су потпуно радно способни и за инвалиде.

- Свако од нас даје свој максимум, ради пуно радно време. Чињеница је да се средства која издваја држава на име нас инвалида, равномерно деле на све запослене. Ако смо у томе равноправни, желимо да и наш учинак буде адекватно плаћен, а не да се осећамо као грађани другог реда - рекли су незадовољни радници.

Када су се жалили инспекцији рада, инспектори су им саветовали да туже предузеће, али само неки су то учинили. Миладин није.

- Немамо довољно ни за живот, а не за тужбе. Радимо и нисмо за штрајк, већ за разговор и решење. Мислим да треба да нађемо решење у оквиру предузећ а, али директор не жели да разговара са нама. Коме да се обратимо? - пита Коматовић.

Антрфиле : Различита тумачења

Према речима директора Божидара Златојевића, плате се исплаћују искључиво на основу продуктивности, односно учинка, што је усвојила Скупштина предузећа.

- Радимо по закону, а незадовољни радници га очигледно погрешно тумаче - каже кратко Златојевић.

Д. Малишић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси