Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Предузеће избрисано, телевизија емитује програм
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 01. 2012.

Извор: Данас

Предузеће избрисано, телевизија емитује програм

Мањински акционари новопазарског Јединства траже исплату заосталих плата и акција


Нови Пазар - Мањински акционари Акционарског друштва за графичке услуге Јединство у Новом Пазару од тужилаштава, полиције, пореске управе, надлежних инспекција, Привредног суда у Краљеву, РРА, РАТЕЛ-а, надлежних министарства, новинарских удружења и ОЕБС-а, траже да им се помогне да добију заостале плате и акције. У отвореном писму које је упућено надлежним институцијама и удружењима тврде да се у њиховом бившем предузећу ради незаконито и траже да се то разјасни.

Ово некада успешно предузеће приватизовано је половином деведесетих година. Уношењем опреме за ТВ програм, већински власник је постао Дане Белић. Телевизији је дата предност, па је штампарија престала да ради, а на земљишту у централној градској зони подигнут је стамбено-пословни простор који се процењује на више милиона евра.

Мањински акционари у свом отвореном писму наводе да је АД Јединство једини власник дозволе за емитовање програма истоимене телевизије и тврде да је председник УО и већински власник Белић запао у велике финансијске проблеме због чега је рачун био у вишемесечној блокади.

Због тога је пре две године основао ново привредно друштво под називом ТВ Јединство д.о.о, чији је оснивач и једини власник АД Јединство. Због вишегодишње блокаде рачуна Привредни суд у Краљеву прошле године је закључио стечај у том предузећу, које је избрисано из регистра Агенције за привредне регистре, а имовина сада припада Акционом фонду Србије.

Привредни апелациони суд у Београду одбио је жалбу 33 мањинска акционара и потврдио првостепену пресуду о стечају. Аутори отвореног писма захтевају и да се испита како је могуће да је оснивач ТВ Јединство избрисан из регистра, а да се програм и даље емитује, са којих рачуна и којим средствима се измирују обавезе према РРА и РАТЕЛ.

У ТВ Јединство, најстаријој ТВ кући у овом крају, сматрају да не припадају АД Јединство.

Шериф Марукић, менаџер ове медијске куће, не негира ко је оснивач, али и тврди да послују „као засебна фирма“. Све такве приче Марукић пребацује на политички терен, јер је, како каже, „врло индикативно зашто се сада отвара та тема и то пар месеци пред изборе“.

Представници малих акционара одбијају сваку оптужбу да иза свега стоји политика, тврде да само захтевају да им се исплати оно што им припада, а да за криминалне радње које се утврде одговарају они који су их извршили. Такође, тврде да им од стамбено-пословног комплекса, изграђеног на земљишту АД Јединство, припада 43 одсто вредности.

Већински власник Дане Белић прошле године је ухапшен због утаје пореза на продате станове и пословни простор.

Телевизија Јединство важи за медијску кућу блиску муфтији Муамеру Зукорлићу.

Слађана Новосел

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси