Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ИПИ изразио озбиљну забринутост због раширеног насиља над репортерима током протеста у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 07. 2020.

Извор: Бета

ИПИ изразио озбиљну забринутост због раширеног насиља над репортерима током протеста у Србији

Међународни институт за штампу (ИПИ) изразио је данас озбиљну забринутост због бројних случајева насиља над новинарима и медијским радницима који су извештавали са протеста у Србији.

Та глобална мрежа за слободу штампе сачињена од уредника и директора медија и водећих новинара навела је да је у претходне две ноћи документовала најмање 11 различитих инцидената који укључују физичке нападе, пребијања, претње безбедности новинара или уништавање опреме репортера, и од полиције и од демонстраната.

"Повређено је најмање шест новинара, а репортер агенције БЕТА провео је ноћ у болници пошто га је полиција претукла пендрецима иако је јасно показао своју новинарску легитимацију", навео је ИПИ.

У тексту под називом Бројни новинари пребијени и нападнути током покривања протеста у Србији, ИПИ наводи да је полиција синоћ напала новинара агенције БЕТА Жикицу Стевановића и тукла га палицама док је лежао на земљи након што је извештавао о најновијим сукобима у Београду.

"Главни уредник агенције БЕТА Драган Јањић рекао је за ИПИ да је новинару указана медицинска помоћ због посекотина главе и ока и да је целе ноћи остао у болници. Додао је да је Стевановић био са два сниматеља и да је био ударан након што је полицајцу показао новинарску легитимацију. Двојица сниматеља, Лука Пређа и Реља Пекић, лакше су повређени", пише у тексту.

Институт наводи да се већина инцидената догодила у Београду, али да је насиља над медијима било и у другим градовима и додаје да је неколико телевизијских екипа и извештача нападнуто у Новом Саду и Нишу.

Заменик директора ИПИ Скот Грифен рекао је да је током протеста забележен "неприхватљив број инцидената у којима су се новинари и камермани који су се јасно представили као припадници медија намерно нашли на мети и демонстраната и полиције".

"Тешко уништавање имовине, ометање извештавања уживо и насиље према новинарима које смо видели у последња два дана угрожавају безбедност новинара и озбиљно нарушавају права грађана да буду информисани. Позивамо и демонстранте и власти у Србији да обезбеде да новинари, сниматељи и други медијски радници могу да раде без страха од претњи и насиља док прате догађаје", казао је Грифен.

ИПИ наводи и да је агенција Тањуг саопштила да је један демонстрант ухватио њеног камермана, а затим га ударио у стомак.

"На другим снимцима види се да је још један сниматељ Тањуга застрашиван и да му је агресивно речено да прекине снимање. У одвојеном инциденту, службеници су гурнули и опструисали екипу телевизије Н1 док је снимала полицију како туче демонстранта у парку у центру Београда", пише у тексту.

Институт додаје да је новинарка Н1 Јелена Зорић осећала јаке последице сузавца док је извештавала уживо са протеста у уторак и да је новинарка портала Нова.рс Милица Божиновић рекла за ИПИ да ју је полицајац непримерено ударио палицом.

"Исте вечери новинара Нове Марка Радоњића полиција је више пута ударила палицом док је покривао сукобе у центру града, наводи његова кућа. Касније те ноћи нападнут је и вербално, претњама хапшењем јер је снимио хапшење", наводи ИПИ.

Институт наводи и да су новинарку Нове Милицу Божиновић припадници полиције напали и други пут у две ноћи, док је с колегиницом Наташом Латковић извештавала о протестима.

"Према извештају Нове, полиција је гурнула Божиновић, а затим ју је два пута ударила по прстима пендреком и избила јој телефон из руке", наводи ИПИ.

Екипа Радио-телевизије Србије нападнута је у Новом Саду док је извештавала о протестима који су избили на централном градском тргу, а сниматељу РТС-а Лазару Вукадиновићу током инцидента је повређена рука, а камера телевизије је уништена, додаје се.

Канцеларије РТС-а, како се наводи, такође су оштећене након што је група демонстраната опколила улаз и разбила стакло на улазним вратима.

"Другу екипу РТС-а напали су демонстранти у Нишу исте вечери, када је група окружила новинара и сниматеља, вређала их и оштетила микрофон и каблове камере", наводи ИПИ.

ИПИ додаје да су протести избили после одлуке српске владе да поново уведе полицијски час током викенда због раста броја инфекција корона вирусом, упркос томе што су претходно одржани парламентарни избори без посебних мера.

"На тим избора ИПИ је такође документовао низ претњи и напада на новинаре", наводи се у тексту.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси