Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари РС тужили ТВ БиХ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 01. 2012.

Извор: www.b92.net

Новинари РС тужили ТВ БиХ

Бањалука - Удружења новинара РС поднела Регулаторној агенцији за комуникације пријаву против Федералне ТВ БиХ због специјалне емисије под називом "Крња велика Србија".

Поменута емисија емитована је у "Дневнику" и у емисији "60 минута" Федералне ТВ БиХ 9. јануара, а њом је, како стоји у пријави, Федерална ТВ подстицала и ширила националне, расне и верске мржње и нетрпељивости.

Федерална ТВ БиХ је " погазила све етичке и новинарске принципе и на најгрубљи начин и недвосмислено, прилозима и коментарима новинара отворено, подстицала и ширила националну, расну и верску мржњу и нетрпељивост", наводи се у пријави Удружења новинара РС.

У Дневнику ФТВ-а, али и емисији "60 минута", емитованој одмах после Дневника на Дан, крсну славу и 20 година постојања Републике Српске изнесено је низ најгорих и најмонструознијих изјава на рачун српског народа, српских политичара, РС и Србије. Српски народ оптужен је да је "геноцидан од постанка до нестанка".

Истиче се да је РТВ ФБиХ јавни РТВ сервис и део јавног РТВ система БиХ, чији је рад и надлежност уредјен Законом о јавном радиотелевизијском систему БиХ и Законом о јавном РТВ сервису ФБиХ, због чега је дужна да поштује програмске принципе који су уредјени законским прописима, као и Кодексом РАК-а.

Удружења подсећају да је ширење националне расне и верске мржње и нетрпељивости забрањено Законом о јавном РТВ систему БиХ, као и да је изазивање националне, расне или верске мржње, раздора или нетрпељивости, предвидјено као кривично дело против јавног реда и мира.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси