Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ Авали прети одузимање дозволе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 01. 2012.

Извор: Политика

ТВ Авали прети одузимање дозволе

РРА инсистира да се у најкраћем року именује главни и одговорни уредник

Једина мера коју Републичка радиодифузна агенција (РРА) може да предузме, у вези са ситуацијом на ТВ Авала, где запослени штрајкују више од двадесет дана, јесте одузимање дозволе за емитовање. Међутим, према речима члана Савета РРА Горана Пековића, агенција не жели да се то деси и тражиће се друга решења за телевизију која има дозволу за емитовање на територији целе земље, а чији је рачун тренутно у блокади.

– У новинама је објављена вест да Бојана Лекић више није главни и одговорни уредник ТВ Авала. РРА није добила никакав захтев ни допис од управе телевизије да је дошло до ове промене, те се тако поставља питање да ли овај медиј тренутно има главног и одговорног уредника, што је велики проблем, јер по Закону о јавном информисању свако јавно гласило у Србији мора да га има, па ако то није тако, стичу се услови за тренутни престанак рада ТВ Авала. Забрињава нас и податак да од октобра прошле године, по речима представника штрајкачког одбора, нису уплаћени доприноси за социјално и пензионо осигурање што такође повлачи додатне одговорности власника медија. Један од услова за добијање дозволе за емитовање био је да се овај вредни национални ресурс понуди оним емитерима који су у стању да измирују своје финансијске обавезе. Ако менаџмент ТВ Авала то више није у стању, ми немамо друге законске могућности осим да одузмемо дозволу за емитовање ТВ Авала, што се, надам се, неће десити – каже Горан Пековић.

Могући начин за излазак из тешке ситуације су и састанци које од јуче представници РРА и Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) имају са представницима запослених који су у штрајку и власницима медија, посредујући, на тај начин, између њих.

На јучерашњем састанку, чланове Савета РРА и извршног директора Ратела Милана Јанковића са проблемима у ТВ Авала упознали су представници штрајкачког одбора, а састанку су присуствовали и Драгана Чабаркапа, председница Синдиката новинара Србије и Ненад Цвјетићанин, правни саветник штрајкачког одбора.

За данас је заказан састанак са свима који имају власнички удео у ТВ Авала, а према Пековићевим речима долазак су потврдили сви власници, представници аустријског фонда „Гринберг инвест”, Данко Ђунић, представник Економског института и Жељко Митровић, мањински власник.

– Ми већ дуже време пратимо стање у ТВ Авала и своју забринутост смо исказали још 9. новембра, када смо на састанку са Бојаном Лекић тражили конкретна и чврста решења да ли ће се, када и којом динамиком финансијско стање у ТВ Авала средити. Тада смо добили уверавања да ће до 25. децембра доћи до финансијске стабилизације и измиривања обавеза ТВ Авала према запосленима, али и обавеза према РРА, Рателу и Емисионој техници. Као што видимо, то се није десило, напротив, дошло је до ескалације проблема, запослени су ступили у штрајк, а у међувремену је дошло и до блокаде рачуна телевизије. Емисиона техника повукла је менице у износу од стотинак милиона динара, а укупно дуговање ТВ Авала према РРА и Рателу све више расте. На састанку са власницима телевизије покушаћемо да кроз разговор и у оквиру наших овлашћења постигнемо неко разумно решење за ову телевизијску станицу јер не желимо, ни ми ни Рател да запослени у медијима остају без посла нити да се на улици нађе стотинак људи – истиче Пековић.

После данашњег састанка са власницима РРА ће покушати да организује и заједнички састанак представника штрајкачког одбора и власника, а како истиче Пековић, то ће бити добар показатељ да је договор на путу.

Никола Вукомановић, који је као један од представника запослених учествовао на овом састанку, рекао је да су запослени упознали представнике надлежних републичких агенција са разлозима штрајка и тренутном стању у ТВ Авала.

– Чланови Савета РРА и директор Ратела рекли су да ће предузети све у законским овлашћењима да се ситуација реши јер је коришћење радио-фреквенције ограничен национални ресурс, као и да ће инсистирати да се у најкраћем року именује генерални менаџер, односно главни и одговорни уредник – навео је Вукомановић.

Власници ТВ Авала нису били доступни за изјаве. Жељко Митровић није одговорио на наш позив, док је Данко Ђунић рекао да не жели да даје изјаве пре састанка у РРА.

Јелена Чалија

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси