Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Неизвесно решење за Данас
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 01. 2012.

Извор: Данас

Неизвесно решење за Данас

Ни након осам месеци наш лист није успео да наплати накнаду од Курира и Гласа јавности

Београд - Накнада од дневних листова Курир и Глас јавности, након што је Данас платио одштету од 942.000 динара на основу солидарне одговорности због текстова објављених у ова три листа, ни после више од осам месеци није наплаћена због тога што су издавачима ових листова рачуни били у блокади.

Проблем постоји и у вези са тим што су преношена оснивачка права дневника Курир, па је нејасно од којег правног лица лист Данас треба да тражи наплату дела одштете коју је наш лист сам платио. Правници, међутим, не виде успешно решење овог случаја, а као једину опцију наводе покретање стечајног поступка правних лица која су издавала Глас и Курир.

Подсетимо, текстовима Душанке Новаковић из Пожаревца, првобитно објављеним у Куриру и Гласу 30. октобра 2006, а три дана касније и у нашем листу, тројици полицајаца из Пожаревца нарушен је углед, а према извршном решењу Првог основног суда у Београду на предлог тужилаца, Данас је морао да плати казну од по 200.000 динара за све тужене, као и трошкове парничног поступка од 138.500 динара са затезном каматом.

Данас након плаћања тужбе од осталих тужених мора сам да потражи новац који је платио у њихово име.

Рачун Гласа д.о.о. који је издавао Глас јавности у то време, а који иначе више не излази у штампаном издању, у време наплате одштете био је у блокади од 20. септембра 2010. за износ од више од 750.000 динара. Увидом у податке о принудној наплати Народне банке рачун овог издавача у овом тренутку се више не налази у блокади.

С друге стране, лист Курир је од датума објављивања спорног текста до данас променио три издавача. Првобитно издавач овог дневника био је Курир-нет д.о.о, а након брисања овог правног лица из регистра његов правни наследник је Курир плус, чији је рачун у блокади више од годину дана за скоро 4,5 милиона динара. Иако ово правно лице постоји и данас, према подацима Агенције за привредне регистре, издавач Курира више није Курир плус већ Курир инфо.

У Народној банци Србије истичу за Данас да, према Закону о извршном поступку, у случајевима када „солидарни дужник остварује право регреса према осталим солидарним дужницима кроз извршни поступак пленидбом новчаних средстава са њихових рачуна, те услед блокаде рачуна солидарних дужника или услед тога што су им рачуни угашени не може да наплати, на располагању су му две могућности“.

Како додају, могуће је тражити промену средстава и предмета извршења или да се иницира стечајни поступак пред надлежним судом и евентуално да се наплате потраживања у том поступку.

Медијски правник Слободан Кремењак објашњава за наш лист да је проблем био још у самом поступку када је требало да се приговара на одлуку као неутемељену у закону, као и да је сада тешко регресирати део тих средстава.

- Уколико су им рачуни у блокади, регрес мора да се потражује у стечају, али уколико се и покрене стечајни поступак питање је да ли ова правна лица имају одређену имовину која им може бити одузета, односно постоји ли стечајна маса. У сваком случају, сматрам да нема лаког решења по том питању - истиче Кремењак.

Правник Удружења новинара Србије Зоран Лакићевић, такође, каже за Данас да је поступак регресирања у овом случају компликован, као и да се мора чекати да се рачуни одређених правних лица одблокирају или фирме оду у стечајни поступак.

- Треба поднети регресну тужбу, али уколико су им рачуни у блокади онда се може тражити наплата пописом и продајом покретних ствари или непокретности. Уколико се пак правно лице избрише из регистра и нема од кога да се наплати, у том случају се регрес може затражити од оног ко је био власник - објашњава Лакићевић.

Професор Правног факултета Унион Владимир Водинелић наводи за наш лист да поступак регресирања може „бесконачно да потраје“, јер се мора чекати до тренутка када одређено правно лице буде имало неки прилив новца. Како додаје, у случају гашења фирме обавезе прелазе на њене правне следбенике.

Антрфиле: Поднета тужба ради регреса

Издавач листа Данас „Дан граф“ поднео је у септембру прошле године тужбу ради дуга-регреса у износу од скоро 706.000 динара Вишем суду у Београду, који се огласио ненадлежним и списе проследио Првом основном суду у Београду. Овом тужбом Дан граф тражи да му тужени Курир плус, Глас доо и новинарка Душанка Новковић исплате припадајући износ солидарне обавезе, која је наплаћена од издавача Данаса.

Дан граф је, иначе, 7. априла прошле године позвао тужене да исплате свако по четвртину солидарне обавезе која је њему потпуно наплаћена, али су они тај захтев игнорисали.

Б. Цвејић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси