Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удар на штампу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 12. 2011.

Извор: Курир

Удар на штампу

Шеици из Саудијске Арабије преко свог човека, Фахрудина Радончића, власника Дневног аваза, хоће да купе Побједу, заинтересовани и за медије у Србији


Београд - Кренули у освајање тржишта! Шеици из Саудијске Арабије преко свог човека, Фахрудина Радончића, власника Дневног аваза, намеравају да купе црногорски лист Побједа, а заинтересовани су и за медије у Србији.

Њихов главни циљ је ширење политичког и културног утицаја на целом Балкану. Црногорски медији су јуче објавили да је Радончић понудио један евро за куповину већинских државних акција провладиног дневника Побједа, уз обећање да ће 2,1 милион евра инвестирати у штампарију и информациону технологију у трогодишњем периоду.

- Радончић је у Босни познат по својим везама с арапским светом. Добио је огроман новац и подршку из Саудијске Арабије да покупује медије у Србији и Црној Гори како би спроводили своју политику и проширили утицај. Такође, он је био један од кључних играча приликом довођења ТВ Ал Џазира на Балкан. Његов циљ је јасан - да за што мање новца купи што више медија, а онда да отпусти „вишак“ новинара и доведе своје људе из Сарајева да уређују српска гласила - тврди извор Курира из босанског државног врха.

Радончић је најавио градњу стамбено-пословног објекта на садашњој вредној локацији дневног гласила Побједа. Штавише, он тражи да држава Црна Гора преузме дугорочне кредите Побједе код Ерсте и Подгоричке банке, у номиналном износу од 6,47 милиона евра. Он је понудио да преузме краткорочне обавезе предузећа, које на крају новембра износе четири милиона евра. Тај износ подразумева дуговања радницима, добављачима и држави. Компанија „Аваз“ предвиђа да до краја 2015. године смањи број запослених на око 170.

Тендерска комисија за приватизацију Побједе предложила је јуче Савету за приватизацију црногорске владе да почне преговоре са сарајевским „Авазом“ о продаји 86 одсто акција државе у најстаријем црногорском дневном листу.

Председник Тендерске комисије и министар финансија Милорад Катанић казао је на конференцији за новинаре да је понуда „Аваза“ формално исправна, да с јединим понуђачем треба почети преговоре, али и навео да је потребно „побољшати понуду и дефинисати је у делу који се односи на социјални програм, инвестиције и бизнис-план“.

Антрфиле: Курир први открио заверу

Гостујући у емисији „Између две ватре“ на Б92, извршни директор Курира Небојша Росић је још 14. децембра открио да власник „Аваза“ креће у куповину медија по Балкану.

- Један сарајевски издавач прљавим капиталом нарко-картела с Косова планира да купује медије по Балкану и Србији. Намера му је да купи Политику, Вечерње новости и Дневник - казао је Росић.

Е. К.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси