Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Обичне, проклете и Лихт лажи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

04. 10. 2012.

Аутор: Љиљана Смајловић Извор: Време

Обичне, проклете и Лихт лажи

У неславној афери продаје Политике, Соња Лихт је направила две велике грешке. Прва је била што је суделовала у скандалу, а друга – што је лагала. Све су прилике да ће државни службеници који истражују како је у овој афери изигран јавни интерес, на крају мирно рећи да је, "правно-формално", један приватни власник нешто продао другом приватном власнику.

Али ће госпођа Лихт, са све Легијом части, остати особа која је у Политици прекршила сваки европски стандард на који се позивала.

Прво је тврдила да о свему не зна више од било ког грађанина Србије, а онда да је хтела, али није имала новаца, да искористи право прече куповине ВАЦ-овог удела. После је рекла да Закон о јавном информисању држави ионако брани власништво над медијима, иако је закон на снази од 2003. године, а госпођа Лихт је 2008. постала заступником државног капитала у Политици.

Затим је додала да и медијска стратегија то исто брани, прећутавши да иста стратегија тражи пуну транспарентност власништва над медијима. Сада понавља како је Политика продата три месеца након што је њен мандат истекао, иако је познато да је куповина заправо обављена још 18. јануара, када је склопљен уговор о уступању потраживања ВАЦ-а од Политике, Новости и Дневника фирмама са Кипра повезаним са Мирославом Богићевићем. Цела је ствар, дакле, давно осмишљена, а највећим делом реализована почетком године, када су власништво променила потраживања вредна близу 30 милиона евра.

Кипарске фирме су регистроване неколико месеци раније, по свој прилици наменски, за куповину удела у српским медијима. Уговор ВАЦ-а и Ист медија групе од 4,7 милиона евра, потписан 29. јуна, пошто је обнародована нова влада и када се више није имало куд, био је по свему само последњи корак у том послу. Борис Тадић је и сам ових дана признао да је инспирисао "наше људе" да купе Политику и Новости. Соња Лихт је била његов близак сарадник, особа од највећег поверења у уском кругу људи који су се, далеко од очију јавности, договарали о судбини најважнијих српских штампаних медија.

Али, шта је терало Соњу Лихт да у прошлонедељном "Времену" ("Ко је и како упропаштавао Политику", број 1134) износи нове и нове, потпуно неистините чињенице? Причајући о томе како је њен управни одбор Политике АД одмах расписао конкурс за главног и одговорног уредника (тобож "одлучан да заведе нову праксу постављања на то кључно место путем конкурса, а не политичком одлуком", како је, ето, постављена Љиљана Смајловић), Лихт поносно каже да је, како би "процес био што транспарентнији", члановима колектива омогућено да гласају за пријављене кандидате, иако статут на то није обавезивао.

"При доношењу одлуке о избору, комисија УО-а је узела у обзир да су главни и одговорни уредник и његов заменик добили и од колектива највећи број гласова", тврди бивша председница.
Ово је не само измишљотина већ и провидна измишљотина. Највише гласова на тобожњим "изборима", чије резултате нико није уважио, није добио садашњи главни уредник, ког је изабрао менаџмент Политике, већ бивши глодур Милан Мишић, за ког је гласало 57 запослених (од укупно 141, колико је изашло на ове лажне изборе). Драган Бујошевић и Жарко Ракић освојили су једнак број гласова (42), а комисија госпође Лихт одлучила се за оног ког је Борис Тадић пре конкурса одабрао, иако је бивши дописник из Немачке Ракић испуњавао не само конкурсни услов о напредном знању енглеског, већ и подуслов по ком је "активно знање немачког" имало бити предност.

За заменика глодура, ког Соња Лихт нетачно помиње као другог "добитника највећег броја гласова", никад се није гласало: он је дошао право са положаја државног чиновника у Министарству културе, баш у време док је госпођа Лихт јавно објашњавала да јој је у Политици најважније да очува "слободу, отвореност и објективност". Другим речима, ново руководство Политике изабрано је исто онолико "транспарентно" колико је лист после "транспарентно" продат Мирославу Богићевићу.

Надам се да такво схватање демократије и слободних избора не уче наши будући лидери у њеном Фонду за политичку изузетност, који, колико чујем, финансирају и наши порески обвезници. Надам се да их не учи да је демократски дијалог скуп полуистина и инсинуација какве је демонстрирала у полемици са мном.

Јер, када сам је питала за њену улогу у продаји Политике, тврдила је да због плате немам кредибилитет. Када сам рекла да је новом глодуру дала двоструко већу плату, и још приде, кренула је о мојој одговорности за бизнис компаније.
Када сам приметила да је тираж данас за трећину мањи од оног због ког ме наводно сменила, она се похвалила да код ње Политика први пут нема губитака.

Али ни то није истина. Ако је веровати подацима из АПР-а, Политика новине и магазини забележила је 2007. добитак од око сто милиона динара. Немам заслуга за тај резултат, моје једине заслуге су отвореност и професионализам листа који сам уређивала, али не бих да ме госпођа Лихт преводи жедну преко воде. Подаци из АПР-а још кажу да је Политика АД, коју је она водила, у последње четири године катастрофално пословала.

Радила сам посао за који сам била квалификована и за то сам примала плату. У то се време дневно продавало око 75.000 примерака листа.

Госпођа Лихт каже да је бесплатно радила, па би да ме ућутка као некога ко је упропаштавао Политику тиме што је био плаћен за свој рад, док је њен алтруизам спасавао лист "из финансијског амбиса".

Па ко је онда овде "безобразан", да посудим израз Соње Лихт?


Коментари (8)

Остави коментар
чет

31.10.

2013.

Živorad Stevanović - Žira [нерегистровани] у 19:08

Zna cela Srbija

Ljiljana - Vi ste lepi, pametni i hrabri. Da ćete ostati takvi u to sam više nego siguran. A Sonja Liht! Gospode Bože šta dodeli Srbiji - zašto nas Bože tako kažnjavaš? Zna cela Srbija LJILJANU SMAJLOVIĆ. Naravno, i sonju liht i ... LJILJANA - ČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE , "POLITIKU" I , NARAVNO, NOVINARSKO PERO. SRDAČAN POZDRAV.

Одговори
чет

24.01.

2013.

anonymous Rade Murić [нерегистровани] у 17:12

Konačno se razotkrivaju laži

Već sam se bio uplašio da neću doživjeti da se počnu razotkrivati tvorci "novog transparentnog demokratskog pravnog i političkog sistema instaliranog pobjedom peto-oktobarske revolucije i apliciranje njene idologije prozapadne provinijencije u svakodnevni život". Kad ono, ljudi došli sebi,otvorili oči i spazili da oni koji viču : "džite lopova!", organiziraše se u kriminalna zločinačka udruženja i uništiše zemlju i sve vrijednosti evropskih civilizacijskih i demokratskih dostignuća u koja su se tako demagoški i galamdžijski svakodnevno kleli kako ih narod nebi, ili barem dok se ne nakradu, primjetio i pročitao. Srećom, zahvaljujući Ljiljani i mnogima poput nje, sposobnim, poštenim i hrabrim ljudima, prevarantima koji su varali, ne samo nas, već i one koji su ih pomagali i dovodili na mnoge državne i društvene pozicije i hunkcije, nadajući se da će biti nosioci borbe za progres, a ne pljačku i regres, pomalo, ali ne zadrživo i sigurno, dolazi kraj.

Одговори
чет

11.10.

2012.

Nisam anonimus [нерегистровани] у 01:43

jedno mišljenje_nenadoknadiva i neprocenjiva šteta

Kuća Politika, prvenstveno list Politika, je uključenjem kurira "Struje" spržena i svi fondovi i najveći deo supstance. To je vreme kad je novina poklanjana i na kioscima a plate rasle. Čudo privrede. "Spašavanje" je počelo dolaskom Nemaca i garniture Đekić-Ribnikar-Mišić-Gusavac. Neki od ovih, koji se nisu treznili, svojim poznavanjem ekonomije i "savremenog" biznisa iskopali su grobnicu u koju je sahranjena srpska institucija. Politika nije imala sreće - silovana je dolaskom sledeće garniture Janaćko-Ljilja-Zeka & co. Glogov kolac udarili u nju, da se ne povrati, ovi poslednji Simić-Bujošević-Licht. Pobrojani su otpustili više od 1.500 zaposlenih pod izgovorom da su spašavali firmu a ona je sve više propadala jer je padao tiraž.Umesto biranja najodgovornijih od njih - treba im dodati konstante iz UO i verovatno šefa DESKA (od 2000). Ne treba naprezati mozak da bi se znalo zašto pada PRODATI tiraž. Da li su predsednici sindikata radili u interesu Politike i zaposlenih - naravno da nisu i naravno da su mislili samo o polutkama i drugim privilegijama. O akcionarima kojima ne smetaju ogromni gubici i konstantno propadanje treba mnogo više prostora. Kada je na jednom od poslednjih sastanaka jedan predstavnik malih akcionara zatražio tumačenje baš ove pojave - rečeno mu je da se on "ne razume u poslovanje". A akcije nam ne vrede ni dinar.(p.s. pomenuti tiraži su višestruko manji - naročito prodati, da je toliki koliko se pominje ona bi još nekako opstajala.)

Одговори
пон

08.10.

2012.

vladimir dedic [нерегистровани] у 14:24

Istrajati do pune istine

Predlažem da UNS napravi okrugli sto i pozove novinare Politike i ne samo Politike ,da se otvori ceo korpus pitanja kako se radilo u javnim glasilima ove zemlje tokom proteklih deset godina. Kako je palata Politike poklonjena Komercijalnoj banci , šta je radilo rukovodsvo tokom posednje četiri godine itd. itd. Verujem da ima nogo naših kolega koji bi podržali ovaj moj predlog i dali doprinos rasvetljavanju tog mračnog (mračnijeg od Miloševićevog) vremena kada su mediji u pitanju.

Одговори
пет

05.10.

2012.

Momčilo R.Milačić,profesionalni novinar,član UNS-a i IFJ [нерегистровани] у 20:18

ŽELIM DA SVEDOČIM PRED "ORGANIMA"

PODRŽAVAM SVA REAGOVANJA koleginice Ljiljane SMAJLOVIĆ i njena nastojanja ,kao i DO SADA, da joj niko ne može lepiti flaster na usta i vezivati ruke da pismeno ODGOVARA Sonji LIHT na njen " opis " slučaja prodaje "ispod žita" polovine udela u vlasništvu 50% akcijskog osnivačkog kapitala WAZ-a u Drštvu sa ograničenom odgovornošću "Politika, novine i magazini", koja je poslovala kao jedan od delova Akcionarskog društva "POLITIKA"(čiji je osnivaki kapital u "PNM"-u ,takođe 50%)!
O zakonom propisanom "prečem pravu kupovine"JEDNAKOPRAVNOG suvlasničkog dela akcija,nije mogla da "odlučuje Sonja Liht" niti Upravni odbor! O TOME, odluku po Zakonu i Statutu, jedino je ovlašđena da donosi SKUPŠTINA "Politike"AD, za koju bi morala da ima PISMENA OVLAŠĆENJA najmanje 51% a k c i o n r a sa PRAVOM GLASA(da imaju najmanje 1% vlasništva akcijskog kapitala) SVIH AKCIONARA!
Zato PREDLAŽEM da se sav pisani materijal NA SAJTU UNS-a, tekstovi Sonje Liht i Ljiljane Smajlović na ovu "goreću temu",gde se "lovi zec, a LISICA meso jede", objavljeni u javnim glasilima(VREMENU,Danasu itd), sa relevantnim i konkretnim reagovanjima novinara "Politikine"kuće, šdđrampaju i dostave na najmanje tri adrese: gćnu Aleksandru Vučiću, potpredsedniku Vlade Srbije, Ivici Dačiću, premijeru i ministru Unutrašnjih poslova i Javom tužiocu Srbije za organizovani kriminal.
Nudim se za svedoka svim organima koji se bave "Slušajem prodaje polovine lista Politika" BEZ TENDERA, ilegalno, ispod žita sa legitimacijom: Momčilo R.Milačić, akcionar "Politika"AD ,penzionisani novinar, pisac i urednik, KUĆE "Politika"(objavljivao u svim listovima njene izdavačke delatnosti,osim u ženskom "Bazaru"),član Skupštine Udruženja akcionara "Politike "AD (dok je bilo vrlo aktivno i imalo više od 2000 članova-malih akcionara koji su ,kada su akcije izašle na Beogradsku berzu akcija "Belex" imali 33,4% vlasništva ,znači s pravom od najmanje 33 glasa od 100 mogućih u Skupštini "Politika"AD i dva-tri člana u Upravnom odboru i njenom Nadzornom odboru, (a sada oko 18%, iako ih SONJA LIHT i MILORAD GUŠAVAC - n i s u izvestili zbog čega je njihovo učešće smanjeno,ako je neko "kupio" i o tome ih niko nije obavestio, što im daje pravo na najmanje 18 glasova ODLUČIVANJA)! Nadležni organi, ako su spremni i sposobni, pa zagrebu ispod površine "ovog slučaja", mogu mnogo toga da otkriju8. POMOĆU mnogih svedoka...Neka požure, dok su s v e d o c i još ŽIVI!

Одговори
чет

04.10.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 20:40

Ici do kraja

U raskrinkavanju ove nevidjene pljacke i omalovazavanje gradjan Srbije treba ici do kraja. Gospodju Liht ne treba vise da finansiraju gradjani Srbije preko Fonda koji kako se pokazalo radi na stetu Srbije. Ljiljo hvala na razoblicavanju. Izdrzi i idi do kraja valjda ce uvideti mnogi da im otvarate oci i pomazete da sacuvamo Politiku.

Одговори
чет

04.10.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 20:23

Божур Драгишин

Све је, госпођо Смајловић, у вези са (пре)продајом "Политике" и улогом госпође која "ни лук јела нит лук мирисала" - ЛИХТ, РОЗЕ ПА НА ШТРАФТЕ. Али, ко ће с демократским алама да се бори, они толико упропасте да, послије, нико не успијева да исправи. Ваљда су зато "посебно изузетни" у Фонду истоименом. Лихт је, у вријеме највеће "фрке" око продаје "Политике" неком тамо (нагађало се подуго коме) шутјела као оловом заливених уста, а сад се нашла да соли памет. Као да смо сви, изненада, пали с Марса и да није Соњице, остали бисмо неуки.

Одговори
чет

04.10.

2012.

vngm@eunet.rs [нерегистровани] у 17:20

Podrska Ljiljani Smajlovic

Podrzavam sve ovo Tvoje i nase protiv Sonje Liht,
kao i sve akcije i kontrareakcije UNS-a protiv svih, koji nas neargumentovano a javno napadaju.
Milorad Bosnjak, bivsi clan Suda casti UNS u dva uzastopna mandata.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси