Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Смајловић: Соња Лихт је знала за продају Политике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

19. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Бета

Смајловић: Соња Лихт је знала за продају Политике

Бивша уредница листа "Политика" Љиљана Смајловић негирала је данас тврдње некадашње председнице Управног одбора тог предузећа Соње Лихт да је имала изузетно велику плату и да је својим руковођењем довела тај дневник до амбиса и оптужила Лихт да је знала за продају "Политике".

"Обавештавам јавност да је моја плата по доласку у 'Политику' 2005. године износила 160.000 динара, што је била динарска противвредност за 2.000 евра. Позивам госпођу Лихт да објасни зашто је 'пред амбисом' којим сам наводно оставила, плата новом главном уреднику 'Политике' драматично и вишеструко повећана у односу на моју", навела је Љиљана Смајловић у писаној изјави Бети.

Бивша председница управног одбора Политике а.д. Соња Лихт изјавила је раније да је Управни одбор именован 2008. године затекао у томлисту катастрофално стање.

"Затекли смо огроман дуг и ситуацију у којој је руководство па и Љиљана Смајловић добијало огромне плате и бонусе, а дуг је растао из дана у дан. Затекли смо ситуацију у којој је цела Политика била пред амбисом", рекла је Лихт.

Смајловић је додала да је Соња Лихт 2008. године тврдила да је смењује јер је просечни дневни тираж "Политике" био 75.000 примерака, али да је тираж тог дневног листа за време док је Соња Лихт газдовала државном имовином у том предузећу смањен за трећину.

"Претходно је обављена политичка чистка новинара који се нису уклапали у нови уређивачки концепт, укључујући ту и Светлану Васовић Мекина, која је претходно добила годишњу награду као најбољи новинар у компанији", навела је Смајловић.

Према њеној тврдњи, Соња Лихт је од читалаца и грађана сакрила податак да је у име државе одбила да искористи право прече куповине удела немачког ВАЦ-а у "Политици".

"На крају је тај удео кришом продат тајкуну Демократске странке Мирославу Богићевићу, тобож без знања Соње Лихт, која се повукла из 'Политике' у априлу. Тврдим да је операција преузимања 'Политике' започета још у јануару ове године, откупљивањем потраживања листа и то уз знање госпође Лихт, које је била особа од великог утицаја на тадашњег председника Србије Бориса Тадића", наводи се у изјави Љиљане Смајловић.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

21.09.

2012.

Коста [нерегистровани] у 08:21

И даље неискрена Соња

Наравно да је знала. Сама је рекла да су настојали да прибаве кредит не би ли откупили акције. Само што није прецизирала ко је настојао да добије кредит, којој институцији су поднели захтев и зашто, у време када се процес продаје одвијао, није обавестила јавност са ставовима које сада износи. И она и Управа Политике. Нормално је било да је држава укрупнила пакет акција у Политици а затим га изнела на продају. Свакако је то био већи интерес заједнице од посла који су одрадили у тајности. Она је била ти управо да штити интерес заједнице. Сонја Лихт је показала сву неискреност човека који има великог утицаја у креирању српске политичке стварности. Излазећи из теме у којој је она актер, оптужује друге за износ примања а да при том не говори о својим примањима све једно на њихов извор и не одговара на питање колика је УО с њом на челу одредио новом уреднику. Догађаји око Политике говоре да утицајни људи показују право лице своје ангажованости у јавним пословима тек када су приморани да изађу пред јавност од које се до тада прилично клоне .

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси