Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Смајловић: Циљ је била контрола медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

19. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Преглед

Смајловић: Циљ је била контрола медија

Председница Удружења новинара Србије (УНС) Љиљана Смајловић изјавила је јуче да је, ако су тачни наводи Александра Вучића о куповини „Политике“, власник „Фармакома“ Мирослав Богићевић лагао да није купац, а Демократска странка да није имала појма ко је купио новине.

Смајловић је агенцији Бета рекла да је акција преузимања „Политике“ и „Новости“ почела још у јануару ове године, пре него што је ДС изгубио власт, с циљем да се консолидује контрола над медијима. 

Ту контролу ДС је, према њеној оцени, већ имала „у моменту када је свог тајкуна Богићевића замолила или задужила да купи 'Политику'“. „Ми сада знамо да је у Србији било немогуће изборити се за најважнији европски медијски принцип, транспарентност власништва у медијима, зато што је држава била против нас и била је прва која се борила да се сакрије власништво и охрабривала је тајкуне да купују медије и да формирају уређивачку политику која је одговарала странци на власти“, оценила је бивша главна уредница „Политике“. Председница УНС-а је раније јуче за РТС рекла да су за заштиту државне имовине у „Политици“ били задужени бивша председница Управног одбора Соња Лихт и бивши премијер Мирко Цветковић, и оценила да држава подстиче, уместо да се бори против нетранспарентности власништва у медијима. „Бивши сувласник државе у 'Политици', немачки Вац продао је свој удео у складу са уговором, а прави проблем лежи у томе што држава није искористила своје право прече куповине“, казала је Смајловић. „Није господин Богићевић био задужен за то да чува државну имовину, да газдује 'Политиком' у име државе. За то су били задужени Соња Лихт и Мирко Цветковић“, истакла је Смајловић. Председница Београдског фонда за политичку изузетост и доскорошња председница УО „Политике“ Соња Лихт изјавила је јуче да су чланови УО покушавали да нађу новац за откуп удела од компаније „Вац“, али и да би и то било проблематично, јер би тада држава била једини власник.

„То би значило да држава опет улази у пуно власништво над неким медијем, што је супротно медисјкој стратегији коју је прихватила претходна влада, односно да држава изађе из власништва у медијима“, објаснила је Лихт. Она је на питање како реагује на наводе првог потпредседника владе Александра Вучића о продаји листа као „политичком криминалу уз економске злоупотребе“, Лихт је казала да о томе зна колико и сваки грађанин, из медија.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси