Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Прича о "Фармакому" је намештена?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

18. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Б92

Прича о "Фармакому" је намештена?

Председници НУНС и УНС оцењују да Вучићева изјава да је власник Фармакома натеран да купи Политику, личи на то да иза свега стоји договор Богићевића и власти.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић анализирао је за Јутарњи дневник изјаву Александра Вучића. Према његовом мишљењу, наступ Александра Вучића на јавном сервису личи на политички фолклор, јер и куповина "Политике" и случај "Агробанке" захтевају много озбиљнији приступ, пре свега према јавности.

"Морам да признам да мени Вучићев коментар делује доста неозбиљно, јер прича да је Мирослав Богићевић, односно 'Фармаком', натеран да купи 'Политику' представља нешто што не изазива ни минимум интересовања јавности о целом овом случају, као ни прича о томе да се не спомиње ко је власник 'Новости'", каже Обрадовић.

Он каже да је од Вучићеве изјаве очекивао нека нова сазнања . "Међутим, господин Вучић није изнео у 'Дневнику' ништа што уноси ново светло у овај случај, јер је свима било познато да иза куповине ВАЦ-овог удела у 'Политици' стоји фирма 'Фарамкома' у Москви", додаје Обрадовић.

Према његовим речима, очигледно је да је дошло до неке врсте договора између господина Богићевића и нових власти и отуд та прича о "натеравању" на куповину.

 Председница удружења новинара Србије Љиљана Смајловић каже да јој се из Вучићеве изјаве чини да је само ВАЦ овде није направио никакав прекршај.

"Проблем у прикривању продаје 'Политике' је тај што су људи који су водили бригу о уделу државе у том листу, пре свега Управни одбор 'Политике', изиграли поверење и у најмању руку несавесно газдовали државном имовином", каже Смајловићева за Б92.

На питање шта је ново сазнала из Вучићеве изјаве, она каже да је сазнала да је Мирослав Богићевић лагао кад је рекао да није купио "Политику" као и да је ДС лагала када је рекла да нема појма ко је купио "Политику".

"И ми смо сада открили да је разлог што ми немамо никаквог успеха у борби да власништво над медијима учинимо транспарентним и да се држава повуче из утицаја на медије - заправо тај што се држава бори против нас и да је управо држава та која намешта куповине и прикривена власништва и да чак и тајкуни државе и полтичара купује медије само да би их препустили политичкој власти", оцењује Смајловићева.

И она сматра да је очигледно да је Богићевић разговарао с влашћу и да је био у истрази, односно да је по свој прилици испитан.

"Ја разумем потребе власти да сачува компаније у којима су радници запослени. Али, није Богићевић тај који је требало да штити државну имовину у 'Политици'. Према томе, мени се чини да, када се на овај благонаклон начин говори о фирмама Богићевића, ја у томе препознајем намеру да се дугови 'Фармнакома' и господина Богићевића, према државним банкама, какве су 'Привредна банка' и 'Агробанка', да се ти дугови претворе у власништво над 'Политиком'", закључује председница УНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси