Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Пазарили на невиђено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

19. 07. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Вечерње новости

Пазарили на невиђено

„Новости“ откривају делове купопродајног уговора ВАЦ са руским партнером.

Руска „Ист медија група“ уписана је, након уговора потписаног крајем прошлог месеца и исплате четири милиона евра предузећа „Ост холдинг ГмбХ“, као власник 50 одсто удела предузећа „Политика новине и магазини“. Купац се обавезао да

додатних 700.000 евра бившем власнику уплати најкасније до 1. децембра 2014. године. У противном, уговор може да се раскине.

Према купопродајном уговору, у који су „Новости“ имале увид, фирма коју из Русије води Урош Стефановић, сарадник Мирослава Богићевића, преузела је половину компаније под чијом капом је и лист „Политика“, у, како се прецизира, „виђеном стању“. Поред тога, констатује се да је нови власник 50 одсто акција „Политике“ упознат са финансијском ситуацијом у фирми.

Званични подаци о пословању „Политике НМ“ нису нимало ружичасти: компанија, која запошљава 439 људи, прошлу годину завршила је са пословним губитком од 30 милиона динара, док је нето губитак 18,4 милиона динара.

Према сазнањима „Новости“, „Политика“ и ВАЦ још нису ни усагласили ставове о томе колико је домаћа медијска кућа дужна немачкој кући. Прогнозе се крећу од пет до 15 милиона евра. Ако је тако, питање је како ће „Ист медија група“ издвојити толике милионе, пошто је, према руским изворима, у јануару као оснивачки улог положила 250 долара?

Ни овај уговор не открива позадину евентуалног одустајања државе од ове компаније. У њему само стоји следеће:

„Уговорне стране потврђују да ’Политика а.д’, као други члан друштва, није искористила своје право прече куповине“.

То практично значи да и ВАЦ као продавац и „Ист медија група“ као купац потврђују да је држава одбила да купи 50 одсто „Политике НМ“ пре него што је она понуђена другом купцу.

Уговор о продаји удела потписан је 29. јуна, а оверен и неколико дана потом у Немачкој. У име купца потписао се директор Урош Стефановић, рођен 1980. године.

Стефановић је, иначе, пријављен на београдској адреси, односно на стан где му живе и родитељи. Продају удела немачког ВАЦ-а својим потписом оверили су Марк Микаш и Волкер Венц.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси