Насловна  |  Актуелно  |  Досије Политика (2012 - )  |  Стручњаци: Случај "Политике" наставак праксе контроле медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Досије Политика (2012 - )

18. 07. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Танјуг

Стручњаци: Случај "Политике" наставак праксе контроле медија

Нетранспарентну промену дела власништва новинске куће "Политика" стручњаци који се баве борбом против корупције виде као доказ да се у Србији наставља пракса да нису познати власници медија нити ко их контролише.

"Чим се нешто крије значи да постоје неке лоше намере", оцењује за Танјуг члан Савета за борбу против корупције Данило Шуковић и наглашава да случај "Политике" и то што се власник очито крије говори да се наставља пракса да медији буду контролисани и да се власници не знају.

Шуковић напомиње да се ту ради о приватном трансферу који држава не може да контролише, али може да га учини транспарентнијом и да монополска комисија установи  да ли се том куповином нарушава концентрација власништва на тржишту и да ли постоји монопол.

"Држава може да онемогући трансакције док се не утврди власник", сматра он. "Да ли нова власт може да утврди ко је власник Политике? Ако хоће, може да утврди и да утврди рацуне које имају политичари у интостранству - то на пример у Грчкој постоји већ одавно", рекао је Шуковић.

Он напомиње да треба преиспитати који пропусти дозвољавају нетранспаретну куповину у којој се појављуе ад хок фирма у иностранству са малим почетним капиталом и да то треба отклонити       

Чланица Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић наглашава да би држава коначно требало да почне да утврђује ко су власници медија и то контролом токова новца.

"Савет је радио извештај о медијима и показало се да смо само у малом броју случаја дошли до података о власницима медија", подсетила је Василић.

Она каже за Танјуг да се поставља питање зашто држава није искористила право прече куповине које је имала као власник 50 одсто акција "Политике" будући да је на то имала право по Закону о привредним друштвима.

Уколико је тачно да је ВАЦ почетком априла понудио "Политици а.д." да купи 50 одсто акција по цени од 4,7 милиона евра, уз преузимање одређених обавеза говори да држава ништа није урадила и да је пропустила да искористи то право. Како је указала, сада држава не може ништа више да уради по питању власништва, али може да утврди ко је нови власник и по којој је цени ВАЦ продао удео у "Политици".

"Прво је било речи да држави није понуђено право прече куповине, а онда да је у априлу ипак било такве понуде, а да држава наводно није одговрила због неуредне понуде. Свака пнуда је уредна ако садржи одређену цену и рокове, а ако је ВАЦ то послао, а верујем да ВАЦ сигурно зна како се пишу понуде, таква понуда је уредна", рекла је Василић.

Она објашњава да уколико понуда заиста није садржале те елементе онда је одмах требало реаговати и затражити и од ВАЦ-а тражити уредну понуду.

"Чињеница да држава ништа није урадила, не значи да је понуда била неуредна, већ да је држава пропустилстила право прече куповине", рекла је Василић. Сада би, према њеном мишљењу, требало утврдити по којој цени је продат удео немачке компаније, јер уколико је та цена мања од оне која је понуђена држави, држава може сматрати да та продаје није правно ваљана.

Члан Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић сматра да би сада требало испитати уговоре који су закључени приликом продаје удела "Политике" немачкој компанији и утврдити да ли у тим уговорима омогућено да се "Политика" даље може продавати.

 "Треба испитати какви су уговори склопљени, ако сте уговорима омогућили да се она може продавати, ту се не може ништа урадити, о томе је требало раније размишљати и држава је требало да се осигура", рекао је Чупић.

 Он оцењује да је оваква трансакција била могућа и због тога што још увек није донет закон о пореклу имовине, који би прописао да се ништа не може продати уколико нису познати власници.

 "А код нас је све до сада продато да се нису знали власници. Мора да постоје неки критеријуми да не може нико да купује ако се не зна који је власник и одакле му паре", истакао је Чупић.

Како сматра, доношење таквог закона и увођење таквих критеријума је тест за нову власт уколико заиста жели да се бори против корупције.

"Ако хоће заиста да се бори против корупције, нека крене са тим, али треба да ради и на опорављању институција - или да Агенција добије истражне функције или да се направе специјална одељења за борну против корупције у оквиру полиције и тужилаштва", закључио је Чупић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси