Насловна  |  Актуелно  |  Медијски конкурси - пројектно суфинансирање  |  Обреновац: Средства за седам медијских кућа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Медијски конкурси - пројектно суфинансирање

22. 05. 2015.

Аутор: Бојана Анђелић

Обреновац: Средства за седам медијских кућа

“Нисмо поново расписивали конкурс, већ је направљена измена и из јавног позива је на предлог УНС-а избачена спорна реченица. Тада је и додатно продужен рок за 15 дана како би се омогућили исти услови за пријаву на конкурс који је у међувремену измењен” кажу у општини Обреновац.

 

Општина Обреновац расписала је конкурс  за пројектно финансирање медија 18. марта у складу са новим Законом о јавном информисању који је требало да буде завршен 1. априла. Тај рок је међутим продужен на још 15 дана, јер је у међувремену јавни позив незнатно измењен.

До измене је дошло након интервенције Удружења новинара Србије, које је локалној самоуправи скренуло пажњу на одређени пропуст. Наиме, у јавном позиву наведено је између осталог да медијска кућа која жели да конкурише за средства намењена пројектном финансирању медија, мора да буде регистрована на територији општине Обреновац. Удружење новинара Србије сматрало је да та врста ограничења не сме да постоји у јавном позиву.

“Нисмо поново расписивали конкурс, већ је направљена измена, и из јавног позива је на предлог УНС-а избачена спорна реченица. Тада је и додатно продужен рок за 15 дана како би се омогућили исти услови за пријаву на конкурс који је у међувремену измењен” кажу у општини Обреновац.

Рок је у међувремену истекао, а како нам је речено у општини, валидну односно комплетну документацију предало је седам медијских кућа. Комисија за оцењивање пројекта је већ једном заседала, а њени чланови би требало да се састану још једном како би се донела коначна одлука о томе колико ће која медијска кућа добити новца на основу предложених пројеката. У овој години за медијске активности општина је издвојила осам милиона динара, што је око 0,7 одсто градског буџета. Локална власт Обреновца је у протекле три године издвајала између 0,55 одсто до 0,61 одсто укупног буџета.
Влсници локалних медија који су се пријавили на конкурс, имајући у виду све оно што се претходне године десило Обреновцу,  задовољни су висином опредељених средстава из буџета. 

“Имајући у виду шта је све преживео Обреновац и хроничне проблеме читаве земље, када су у питању медији, мислим да у Обреновцу постоји добра воља да се закон испоштује и каквим таквим издвајањем из буџета сачувају медији. Пре свега мислим на медије који нешто значе у нашем граду, који поштују струку и новинарска правила, у противном све што није однела вода, однеће финансијска криза која је наш град довела на ивицу егзистенције”,  каже власник радио телевизије “Маг” из Обреновца. Предлог УНС-а да се за медије издваја два одсто градског буџета за сада је за већину локалних самоуправа немогућа мисија, јер како тврде пара нема.

“У последњих двадесет и више година, болујемо од хроничног медијатитиса, то је болест која захвата медије и друштво и како смо годинама заражени, склони смо да све паметне предлоге, а приори одбацујемо.  Медији су као алигатори, не морате их волети, али их морате нахранити, ако нећете да изумру. Медији су најважнији начин комуникације, огледало друштва и једини начин да их спасемо јесте да се доносе храбре и одговорне одлуке. Овај предлог УНС – а је управо то: храбар, стратешки важан, далекосежан ... Вероватно зато и није наишао на подршку”,  каже Пауновић.

Одлуку о медијским пројектима који ће се финансирати из градске касе донеће председник општине Мирослав Чучковић на основу предлога Комисије. Колико је ко новца добио требало би да се зна најкасније у року од 90 дана од закључивања конкурса.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси