Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС и УНХЦР: Извештавање о избеглицама треба да буде професионално, без сензационализма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 10. 2024.

Аутор: М.Н. Извор: УНС

УНС и УНХЦР: Извештавање о избеглицама треба да буде професионално, без сензационализма

Удружење новинара Србије у сарадњи са Високим комесаријатом Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) организовало је данас радионицу „Како на професионалан начин извештавати о избеглицама“, на којој је речено да у свету тренутно има близу 123 милиона људи који су били принуђени да напусте своје домове, а да је начин новинарског извештавања веома важан за то какав ће бити однос према њима.

Зато је потребно да новинари знају разлику између миграната, избеглица, тражилаца азила и интерно расељених лица, речено је на радионици.

Из УНХЦР-а у Србији рекли су да је 2021. године било 82 милиона принуђених да напусте домове, а да их је сада готово 123 милиона, што је више него икад. О њима се често ствара погрешна слика, да ће пренаселити Европу, да сви долазе у потрази за бољим животом, да ће некоме „одузети“ послове.

Више од 70 одсто принудно расељених, речено је, борави у својим суседним земљама које су углавном земље нижег дохотка.

Говорећи о терминолошким разликама из УНХЦР-а су рекли да су избеглице они који су морали да напусте своју земљу бежећи од прогона, било политичког или због расе, вере, националности. Такође је објашњена разлика у терминима тражилац азила, интерно расељено лице и мигрант. 

Интерно расељена лица деле судбину избеглица с тим што нису прешли међинародну границу, а мигрант је термин који се најчешће везује за особу која је из економских разлога кренула на пут у потрази за бољим животом.

„Кључна разлика је да мигрант може да се врати кући кад хоће, а избеглица не може“, подвукли су у УНХЦР-у.

 

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић  рекао је да је Србија земља која се деведесетих година прошлог века суочила са 800 хиљада расељених и да је то у једном тренутку било скоро 10 одсто становништва србије.

„Новинари не могу да спрече ратове, али могу да их учине мање или више крвавим и наш посао је да учинимо да буде мање тешко онима који су остали без свега“, рекао је Брајовић.

До краја дана, присутни новинари имали су прилику да дебатују о начину извештавања о избеглицама, са колегама које имају искуства у овој теми. Било је речи о заштити идентитета саговорника, о емпатији, професионалном приступу, избегавању сензанционализма и говора мржње.

 

На радионици у Прес центру УНС-а чула су се и лична искуства избеглица из Бурундија и Ирака.

Обуци је присуствовало више од 30 новинара редакција националних и локалних медија, студената новинарства, полазника УНС-ове новинарске школе.

Радионици су присуствовали и представници Савета за штампу, РЕМ-а, Министарства информисања и телекомуникација и Заштитника грађана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси