Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Супротно Закону, „Медијакулт“ добио новац за пројекат који ће у целости реализовати друге фирме
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

03. 09. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Супротно Закону, „Медијакулт“ добио новац за пројекат који ће у целости реализовати друге фирме

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама је на конкурсу за суфинансирање медијских пројеката новосадској Задрузи „Медиjакулт“ доделио 4.950.000 динара, иако је у буџету сав новац наменила услугама за које ће ангажовати друга лица, чиме је, по Закону о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ), прекршила услове учешћа на конкурсу.

Како пише у Члану 23 ЗЈИМ, „учесник конкурса, који не располаже одговарајућим капацитетима, може ангажовати друго лице за производњу медијског садржаја чија вредност не прелази 20 одсто од износа средстава који је орган доделио за реализацију пројекта, под условом је да је то лице уписано у Евиденцију произвођача медијских садржаја“.

У ову Евиденцију може, како се наводи у Члану 47, бити уписано и правно и физичко лице. Задруга „Медијакулт“ је планирала да за читаву производњу медијског садржаја ангажује друга правна и физичка лица која имају регисторвану предузетничку делатност, иако би по Закону смела да их ангажује само за производњу садржаја чија вредност не прелази 20 одсто додељених средстава, у овом случају 990.000 динара.

УНС је, објаснивши ситуацију, покрајинску секретарку Александру Ћирић Бошковић и државног секретара за јавно информисање Милоша Гарића питао да ли ће нешто предузети по овом питању. Гарић нас је упутио да мејл пошаљемо на имејл адресу Прес службе Министарства. Одговоре очекујемо.

Новац за прелом у онлајн издању, двоструки трошкови за фотографију – Шта пише у буџету пројекта?

Како је УНС раније писао, предузетници ће, у овом пројекту, између осталог, бити ангажовани за послове: менаџера пројекта (450.000 динара), организатора пројекта (400.000), припреме и реализације подкаста (300.000), новинара (500.000), аудио снимања (275.000), лекторисања (350.000), снимања фотофрафија (500.000), монтаже (350.000), видео снимање (375.000) и видео микса (225.000 динара).

Задруга „Медијакулт“ планирала је да за пројекат ангажује и предузетника за администрирање медијских садржаја на порталу (425.000), иако као продукција не може бити издавач и имати портал.

У буџету се, на шта је УНС и скренуо пажњу, наводи и да ће „Медијакулт“ ангажовати лице које има регистровану предузетничку делатност за послове прелома“. Како ће текстови бити објавиљвани на порталу „Војвођански новинар“, није јасно за који ће посао ово лице добити 300.000 динара, како је планирао „Медијакулт“.

Медијакулт ће, судећи по буџету, друго правно лице ангажовати за одбраду фотографија, иако је већ за снимање фотографија пријавио регистровано лице које има предузетничку делатност. Ово правно лице ће за ту намену добити 500.000 динара.

Из сопствених прихода „Медијакулт“ ће финансирати административне трошкове у износу од 250.000 динара, трошкове ревизора  - 140.000 динара, као и особу за графичку обраду садржаја, која ће добити 850.000 динара.

Нелогичности у бодовању

Овај пројекат који практично реализују друга лица, комисија је оценила са 96,67 од максималних 100 бодова.

Чланови комисије Миодраг Миљковић и Бранко Санчанин су овом пројекту дали максималних 100 поена, док је Биљана Ратковић Његован пројекат оценила са 90 поена.

Занимљиво је да су код пројеката које су поднели Милан Швељо ПР Видео креатива тим Сомбор, Сремске новине и Браинз ТВ чланови комисије истим бројем поена оценили сваку ставку.

Иначе, УНС је раније утврдио да је за Биљана Ратковић Његован за чланицу комисије именована на предлог Друштва новинара Војводине (ДНВ). Медијски садржај настао у оквиру пројекта Задруге „Медијакулт“ ће, како је наведено у Решењу о расподели средстава, бити емитован на порталу чији је ДНВ издавач - „Војвођански новинар. У тренутку одлучивања у комисији Ратковић Његован била је оперативни уредник овог портала.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

04.09.

2024.

Раде [нерегистровани] у 20:51

не вреди плакати

Имате све податке, чињенице које сте и у тексту изложили, не разумем зашто не ангажујете адвоката и утужите их? Не вреди плакати - што би рекао Звонко Богдан.

Одговори
уто

03.09.

2024.

Сека [нерегистровани] у 18:17

све ово одавно знамо

Само да подсетим, ако још неко није упознат, да су имена из комисије добро позната и да су дебело у корупцији на свим конкурсима. У томе предњачи Миодраг Миљковић, члан из Ниша, као и сви представници Друштва новинара из Ниша. Овом удружењу треба забранити учешће и рад у медијима!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси