Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  „Сви негде журимо, каснимо...“ – како изгледа медијски пројекат којем је покрајинска комисија доделила 5 милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 08. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

„Сви негде журимо, каснимо...“ – како изгледа медијски пројекат којем је покрајинска комисија доделила 5 милиона динара

„Живот у садашњем времену се много убрзао. Сви негде журимо, каснимо, не стижемо ни да будемо у пуној мери и потреби ни део сопствене породице. Тек када нам деца одрасту, схватимо да смо пропустили њихово одрастање“, објашњава новосадска Задруга „Медијакулт“ значај свог предложеног пројекта који је на конкурсу Покрајинског секретаријата ове године добио скоро 5 милиона динара.

Пројекат је значајан, наводи се, и због тога што „јавност много више пажње посвећује 'лошим момцима' и негативним догађајима и делима него правим, друштвеним, морално, васпитно вредним и значајним“.

У делу у којем је потребно навести и описати тренутно стање и проблеме, те квантитативне и квалитативне показатеље садашњег стања у вези са циљем пројекта,„Медијакулт“ пише и да је резултат свега раније наведеног „да лоши момци постају узор млађима и све то иде с тим уз пут“.

Судећи по износу одобрених средстава, 4.950.000 динара, комисија је овај пројекат оценила као један од најбољих и најзначајнијих на овогодишњем медијском конкурсу Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

То потврђује и број додељених поена овом предлогу – 96,67 од максималних 100.

Чланови комисије Миодраг Миљковић (предлог Друштва новинара Ниша) и Бранко Санчанин (самостално пријављен) овом пројекту дали су максималних 100 поена, док је Биљана Ратковић Његован (предлог Друштва новинара Војводине), пројекат оценила са 90 поена.

Иако је Удружење новинара Србије од Покрајинског секретаријата, по Закону о приступу информацијама од јавног значаја, затражило и бодовне листе које су при оцени пројеката попуњавали сви чланови комисије појединачно по категоријама, до данас их нисмо добили.

Овогодишњи конкурс Покрајинског секретаријата у бројкама

На овогодишњем Конкурсу Покрајинског секретаријата за пројектно суфинасирање производње медијских садржаја из области јавног информисања суфинансирано је 118 пројеката.

Од тога су три добила 4.950.000 динара, што је највиши додељени износ – Задруга „Медијакулт“ и Дневник Војводина прес за два пројекта, на порталу и у листу „Дневник“.

 

Још један медијски пројекат добио је 2.450.000 динара, а три по 2.000.000 динара. Свим осталим пројектима одобрени су значајно нижи износи.

 

 

О Биљани Ратковић Његован и њеном спорном учешћу у овој комисији УНС је већ раније писао.

УНС је тада навео да је она за чланицу комисије именована на предлог Друштва новинара Војводине (ДНВ). Медијски садржај настао у оквиру овог пројекта, како је наведено у Решењу о расподели средстава, биће емитован на порталу чији је ДНВ издавач - „Војвођански новинар“.

У тренутку одлучивања у комисији Ратковић Његован била је оперативни уредник овог портала.

Значај пројекта – у убрзаном животу „лоши момци“ долазе до изражаја

Тема пројекта Задруге „Медијакулт“ - „Видео подкаст НОВОСАДСКИ РАЗГОВОРИ“, пише у предлогу у који је УНС имао увид, је „осветљавање места и улоге и доприноса истакнутих појединаца који су својим радом и деловањем оставили дубок траг у животу Новог Сада и Војводине и значајно допринели да буду то што јесу данас, на свим пољима људског деловања“.

Након навода о убрзаном животу, Задруга „Медијакулт“ даље, у опису значаја свог предложеног пројекта, наводи да је „у данашњем тренутку на пољу информисања далеко највише актера који се баве том делатношћу“.

„Мало тога може да прође испод радара јавности, али све што се саопшти, истог тренутка бива затрпано новим информацијама, прекривено, гурнуто у заборав“, пише у предлогу пројекта.

„Неке теме, неки текст и неки статистички подаци“ – Подизање нивоа информисаности је процес

 У врло концизном предлогу пројекта, који је предвиђено да траје годину дана, у делу у ком је у обрасцу потребно навести синопсис медијских садржаја који ће бити произведени у оквиру пројекта, „Медијакулт“ пише:

„Текстови ће почињати неком људском причом или background информацијама како би се представила свака тема, зависно шта је у ком случају логичније за дату тему којом се текст бави, и приближио је читаоцима“.

Како даље наводе, „у неким текстовима ће бити и репортажних елемената са терена“.

„Ретко, али ако се у припреми неке теме за неки текст дође и до неких статистичких података које је могуће приказати и табеларно или у облику графикона, биће урађено“.

Иначе, овим пројектом „Медијакулт“ је предвидео производњу 50 медијских садржаја – 25 подкаста и 25 текстова на порталу „Војвођански новинар“, са минимум две фотографије по тексту.

При оцени пројеката, комисија посебно оцењује и одрживост пројекта, односно одговор да ли ће резултати пројекта бити одрживи и након завршетка финансирања од стране органа који расписује конкурс.

„Подизање нивоа информисаности је процес“, одговара, између осталог „Медијакулт“.

Буџет од 6.190.000 динара за Задругу без запослених и радно ангажованих и скромног континуитета у производњи медијског садржаја

Укупан буџет овог пројекта је 6.190.000 динара. Од тога, 4.950.000 динара је тражени (и добијени) новац од Покрајинског секретаријата, а 1.240.000 динара су  сопствени трошкови.

Интересантно је да је скоро 5 милиона динара за пројекат добила Задруга која, како је и навела у пројекту, нема ниједног запосленог, нити радно ангажоване сараднике.

Такође, као континуитет у информисању циљне групе којој је пројекат намењен, Задруга је навела да је до сада произвела и објавила свега - 16 подкаста.

Подсетимо, ове две категорије посебно се оцењују при одлуци о суфинансирању пројеката, са 0 до 4 поена за број запослених и радно ангажованих, односно 0 до 2 поена за континутитет информисању циљне групе у последњих годину дана.

Ово, и без достављених бодовних листа, јасно показује да су најмање два члана комисије (Миљковић и Санчанин), која су пројекту дала 100 поена, самим тим дала и максималних 4 поена „Медијакулту“ на број запослених иако је у пројекту наведено да их нема.

Поставља се питање да ли је и комисија при оцењивању „журила и каснила“ па је у овом делу пројекту доделила четири поена, како се иначе бодују подносиоци пројекта који имају 10 или више запослених и радно ангажованих особа.

Сав новац другим правним лицима и предузетницима

Да нема капацитета за спровођење пројеката, потврђује и предлог буџета овог скупог пројекта.

Наиме, свих 4.950.000 динара које је Задруга добила за пројекат, биће плаћено за услуге у реализацији пројекта и то другим лицима - која имају регистровану предузетничку делатност или правним лицима.

Рај за фоторепортере - по фотографији 20.000 динара

У Буџету „Медијакулта“ предвиђено је „ангажовање другог правног лица за обраду фотографија“ у износу од 500.000 динара. Такође, за још 500.000 динара, Задруга ће ангажовати предузетника како би „снимио фотографије“.

Подсетимо, у пројекту је наведено да ће у оквиру 25 текстова бити објављене најмање по две фотографије по тексту, односно бар 50.

То практично значи да ће у просеку, снимање и обрада једне фотографије која ће бити објављена коштати 20.000 динара.

Прелом за сајт?

У буџету „Медијакулта“ наводи се и да ће ова Задруга „ангажовати лице које има регистровану предузетничку делатност за послове прелома“.

 С обзиром на то да ће текстови бити објављивани на порталу, а да ни за производњу и објављивање подкаста није потребан прелом, поставља се питање за који тачно посао ће ово лице добити 300.000 динара.

Предузетници ће, по овом пројекту, бити ангажовани и за послове: менаџера пројекта (450.000 динара), организатора пројекта (400.000), администрирања медијских садржаја на порталу (425.000), иако као продукција не може бити издавач и имати портал, припреме и реализације подкаста (300.000), новинара (500.000), аудио снимања (275.000), лекторисања (350.000), монтаже (350.000), видео снимање (375.000) и видео микса (225.000 динара).

Једина особа коју ће Задруга ангажовати на овом пројекту из сопрствених средстава, али опет не и из сопствених капацитета, је „лице за графичку обраду“ које ће, како се наводи у предлогу буџета, за овај посао добити чак 850.000 динара.

Из сопствених прихода „Медијакулт“ ће финансирати и административне трошкове у износу од 250.000 динара, те трошкове ревизора  - 140.000 динара.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

29.08.

2024.

Сека [нерегистровани] у 08:38

Чиста корупција

Чланови комисије су се наплатили и треба им забранити учешће и рад у медијима, као и њиховим предлагачима. Ова имена су позната и прича се да су дебело везана за корупцију на свим конкурсима. Нарочито прво име из Ниша!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси