Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Покрајински секретаријат „нема сазнања“ о сукобу интереса на медијском конкурсу; УНС истражио - исти људи у Задрузи, органима ДНВ-а и на порталу „Војвођански новинар“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 08. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Покрајински секретаријат „нема сазнања“ о сукобу интереса на медијском конкурсу; УНС истражио - исти људи у Задрузи, органима ДНВ-а и на порталу „Војвођански новинар“

Покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Александра Ћирић Бошковић одговорила је УНС-у да нема сазнања о постојању сукоба интереса чланице комисије за оцену медијских пројеката Биљане Ратковић Његован на овогодишњем медијском конкурсу Секретаријата.

УНС је пре непуне две недеље писао о сукобу интереса Биљане Ратковић Његован.

УНС је тада навео да је она, као чланица комисије, именована на предлог Друштва новинара Војводине (ДНВ), 4.950.000 динара доделила Задрузи „Медијакулт“, за пројекат „Видео подкаст: Новосадски разговори“.

Медијски садржај настао у оквиру овог пројекта, како је наведено у Решењу о расподели средстава, биће емитован на порталу чији је ДНВ издавач - „Војвођански новинар“.

У тренутку одлучивања у комисији Ратковић Његован била је оперативни уредник овог портала.

Након информација у медијима да је у сукобу интереса, она је избрисана из импресума.

У прилог тврдњи да је оперативни уредник иде и чињеница да је у пријави за члана комисије за конкурс Министарства информисања и телекомуникација (МИТ) за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја на језицима националних мањина, навела да је „од 2018. године до данас оперативни уредник Војвођанског новинара“.

Ратковић Његован је, такође, чланица Управног одбора Друштва новинара Војводине, издавача „Војвођанског новинара“.

У Решењу о формирању комисије Покрајинског секретаријата наведено је чак и да је Биљана Ратковић Његован „радно ангажована у Друштву новинара Војводине“.

Исто пише и у овогодишњем Решењу о именовању комисије  МИТ-а за суфинансирање пројеката производње медијских садржаја на језицима националних мањина где је Ратковић Његован такође била члан.

У пријави за члана комсије по овом конкурсу, где се пријавила самостално, навела је и да је „активан члан Друштва новинара Војводине“.

УНС је поводом ових сазнања још пре објављивања првог текста покрајинску секретарку Александру Ћирић Бошковић упитао да ли је Покрајински секретаријат, при формирању комисија узео у обзир да је чланица комисије др Биљана Ратковић Његован у сукобу интереса, с обзиром на то да је изабрана на предлог ДНВ-а, а да је додатно и оперативни уредник портала ДНВ-а („Војвођански новинар“) на ком ће бити емитован садржај настао у оквиру пројекта?

УНС је затражио и одговор на питање да ли је Биљана Ратковић Његован у пријави за члана комисије навела да медиј у којем је оперативни уредник на било који начин учествује на конкурсу Покрајинског секретаријата.

Секретаријат: УНС и тужи и суди, немамо сазнања о сукобу интереса

У одговору на УНС-ова питања, стигла тек крајем прошле седмице, покрајинска секретарка навела је да је прво питање које је УНС поставио „сугестивно“ јер УНС „не даје простора тумачењу одредби медијских прописа да ли је један члан комисије у сукобу или није“.

Она је подсетила да се на конкурс пријављују издавачи медија и приватна предузећа и невладине организације за производњу медијских садржаја, а да кандидати који производе медијски садржај морају имати уговор, споразум или било какву сагласност емитера да ће медијски садржај бити емитован уколико буде био подржан на конкурсу.

„Међутим, емитер није учесник на конкурсу. Учесник на конкурсу је правно лице или предузетник који производи медијски садржај. У пракси, најчешће произвођач медијског садржаја уступа бесплатно емитеру медијски садржај“, објаснила је Ћирић Бошковић УНС-у и медијске прописе и праксу.

Како је истакла, „у конкретном случају, 'Медијакулт – задруга медијских и културних стваралаца' који се пријавио на конкурс, у документацији за пријаву на конкурс у Буџету пројекта, како у оперативним, тако и у персоналним трошковима, није навела ниједан трошак који би указао да ће средства уплатити на рачун Друштва новинара Војводине“.

„Исто тако, у спецификацији буџета није наведено да ће проф. др Биљана Ратковић Његован имати икакву корист као члан Друштва новинара Војводине“, пише у одговору.

Покрајинска секретарка је УНС-у потврдила и да је у пријави Биљане Ратковић Његован за члана комисије, Друштво новинара Војводине навело да „новинарско удружење чији је члан не учествује у текућој години на конкурсу за који се пријављује (за члана комисије, прим.нов)“.

„На основу Закона о јавном информисању и медијима, Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, Конкурса и све пратеће документације, немамо сазнања да постоји било какав сукоб интереса“, пише у одговору.

Говорећи, додатно, о тексту УНС-а у којем се наводе информације које указују на то да је Ратковић Његован била у сукобу интереса, секретарка је навела да је  УНС „објавио текст где се већ насловом и тужи и суди“.

„Боримо се колико је у нашој моћи да новинарска професија буде у значајно бољем положају него што је данас. Као орган управе, поштујемо Устав РС, медијске законе и подзаконске акте. У доношењу прописа заједно учествујемо у изради нацрта прописа. Желимо да се наша сарадња и даље настави“, навела је покрајинска секретарка.

Интересантна преклапања:  Задругари, чланови органа ДНВ-а и новинари на порталу ДНВ-а – три у један

Иако Покрајински секретаријат тврди да нема сазнања о сукобу интереса, те да Друштво новинара Војводине и портал чији је ДНВ издавач – „Војвођански новинар“ неће добити новац по пројекту, интересантна су преклапања која је УНС уочио упоређујући имена особа које су задругари „Медијакулта“, чланови органа Друштва новинара Војводине (Управног одбора, Надзорног одбора и Суда части) и новинари „Војвођанског новинара“.

Наиме, два задругара „Медијакулта“, Јелена Допуђ и Петар Њаради, чланови су у исто време и Управног одбора ДНВ-а, док је додатно, Јелена Допуђ одговорни уредник „Војвођанског новинара“, а Петар Њаради новинар овог портала.

Задругар Младен Булут донедавни је председник Управног одбора ДНВ-а, а тренутно новинар „Војвођанског новинара“.  

Иначе, Младен Булут је и до пре десет дана (25. јула 2024. године) био в.д. директора Задруге, где га је, неколико дана након УНС-овог писања, заменио Бранко Паравиња.

Нови председник Задруге „Медијакулт“ Бранко Паравиња је и члан Надзорног одбора ДНВ-а.

Биљана Попадић, задругарка „Медијакулта“ је и новинарка на порталу „Војвођански новинар“, а Биљана Ратковић Његован члан Управног одбора ДНВ-а, „радно ангажована у ДНВ-у“ и оперативни уредник портала све до објава о њеном сукобу интереса у медијима.

Задруга „Медијакулт“ и Друштво новинара Војводине, пише у АПР-у, регистровани су на истој адреси.

Име и презиме

Задругар Медијакулт-а

Члан органа ДНВ-а

Члан редакције портала "Војвођански новинар" чији је издавач ДНВ

Биљана Ратковић Његован

 

Члан Управног одбора, „радно ангажована у ДНВ-у“

Оперативни уредник портала (избрисана из импресума након навода у медијима о сукобу интереса)

Младен Булут

Задругар; до 25. јула ове године, био в.д. директора Задруге

Некадашњи председник ДНВ-а и бивши председник УО ДНВ-а

Новинар – члан редакције

Петар Њаради

Задругар

Члан Управног одбора

Новинар – члан редакције

Јелена Допуђ

Задругар

Члан Управног одбора

Одговорни уредник

Биљана Попадић

Задругар

 

Новинар – члан редакције

Бранко Паравиња

Директор Задруге

Члан Надзорног одбора

 

Интересантна преклапања (Табела: УНС)

УНС је од Покрајинског секретаријата, по Закону о приступу информацијама од јавног значаја, затражио и наративни и финансијски предлог овогодишњег пројекта Задруге „Медијакулт“, али до данас нисмо добили тражену документацију.

Иако можда, како тврди покрајинска секретарка,  Друштво новинара Војводине, односно портал „Војвођански новинар“, неће директно из пројекта добити новац на рачун, односно Задрузи неће наплатити емитовање медијског садржаја насталог у оквиру пројекта, немогуће је не уочити да су задругари „Медијакулта“, чланови органа ДНВ-а и редакције портала, исти људи.

Пет од осам задругара „Медијакулта“ су или чланови органа ДНВ-а или редакције „Војвођаснки новинар“, а њих двоје и једног и другог.

Овогодишњи конкурс Покрајинског секретаријата у бројкама

На овогодишњем Конкурсу Покрајинског секретаријата за пројектно суфинасирање производње медијских садржаја из области јавног информисања суфинансирано је 118 пројеката.

Од тога су три добила 4.950.000 динара, што је највиши додељени износ – Задруга Медијакулт и Дневник Војводина прес за два пројекта, на порталу и у листу „Дневник“.

Један медијски пројекат добио је 2.450.000 динара, а три по 2.000.000 динара. Свим осталим пројектима одобрени су значајно нижи износи.

 

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

07.08.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 17:08

Sramota

Novinari su nepismeni ,ne znaju da čitaju niti razmišlju.Ali samo Biljena Ratković koja je duboko u blatu zajedno sa onima iz Pokrajinskog sekretarijata za inf.je čista.Gde im bar malo savesti!Daleko su dogurali.Bravo za stori .Profesionalno i objektivno.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси