Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Две године од кад је РЕМ расписао конкурс за пету фреквенцију; Зекић: Одлука тек кад се спорови са Новом С окончају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

09. 08. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Две године од кад је РЕМ расписао конкурс за пету фреквенцију; Зекић: Одлука тек кад се спорови са Новом С окончају

Иако се данас навршавају две године од кад је Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) објавио конкурс за пету дозволу за националну покривеност, још увек није познато када ће ова дозвола бити додељена.

Председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић каже за УНС да РЕМ одлуку о дозволи за националну покривеност неће донети док два спора са Новом С, која се воде пред Управним судом, не добију епилог.

„Имамо два спора са Новом С пред Управним судом и док се то не реши нема шансе да се дозвола било коме додели, јер овај суд може да поништи било коју одлуку и врати све то на почетак“, каже Зекић за УНС.

Ако Управни суд, како је рекла, врати све на поновно разматрање, Савет РЕМ-а би морао да распише нови конкурс за доделу дозволе за националну покривеност. Зекић додаје да нема никаквих информација у којој су фази ови поступци пред Управним судом.

Адвокат УНС-а Ненад Крајновић каже да је дејство сваког поступка пред Управним судом такво да формално не одлаже решавање било чега у Управном поступку. Ипак, он додаје да би евентуално усвајање тужбе Нове С значило поништавање свега што је до тада урађено.

Ово потврђује и адвокат Стеван Пајовић, који такође каже да Управни суд, једини суд у земљи који надзире законитост РЕМ-а, може да утврди да је донета незаконита одлука, укине је и врати све на поновно одлучивање.

„У случају да се утврди да је нека штета начињена, редовни суд може да у парничном поступку досуди накнаду штете“, додаје он.

На питање УНС-а да ли би, уколико би РЕМ расписао нови конкурс за пету дозволу за националну покривеност у току трајања поступка, усвајање жалбе Нове С од стране Управног суда значило и поништавање новорасписаног конкурса, Пајовић каже да не би, али да би то отворило РЕМ подложним за накнаду штете.

„Ако би се утврдило да је нанео штету тиме што је расписао нови конкурс, а да претходни није спровео до краја, РЕМ би био отворен за накнаду штете која би могла да буде милионска“, каже Пајовић.

Он додаје да је поступак расписивања конкурса комплексан и да захтева да се пре тога уради анализа тржишта.

Иначе, Нова С је тужила Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) због тога што одлука о дозволи за националну покривеност није додељена ни након истека рока који је предвиђен Јавним позивом расписаним 9. августа 2022. године.

У Јавном позиву за издавање дозволе за националну покривеност наводи се да ће РЕМ одлучити која ће телевизија добити „пету фреквенцију“ „у року од најкасније 30 дана од дана објављивања листе свих подносилаца пријава“, што је било 2. децембра 2022. године.

Претходно су, 7. септембра 2022. године, Телевизије Н1 и Нова С објавиле да су тужиле РЕМ након доношења одлуке да прве четири дозволе додели телевизијама Пинк, Хепи, Прва и Б92, због, како су навели, кршења правила поступка, неадекватног утврђивања чињеничног стања и погрешне примене закона. 

Ако Управни суд, како каже Пајовић, укине одлуку о прве четири дозволе за националну покривеност, све се враћа на почетак и ове телевизије губе дозволу за националну покривеност. Зато је, додаје, добро сачекати епилог спорова.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

12.08.

2024.

Mosha [нерегистровани] у 12:48

5-ta nacionalna frekfenca

Ne razumem po kom pravu strana televizija koja se reemituje u Srbiji trazi NACIONALNU frekfencu. Pa sama rec kaze Nacionalnu ! Tu frekfencu treba da dobiju televizije koje su registrovane u Srbiji a ne strane televizije koje se reemituju ovde. Ako Nova S zeli nacionalnu frekfencu neka se prvo registruje u Srbiji.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси