Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС: Четвртина локалних самоуправа није расписала медијске конкурсе; МИТ: Покренућемо прекршајне поступке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 08. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

УНС: Четвртина локалних самоуправа није расписала медијске конкурсе; МИТ: Покренућемо прекршајне поступке

Према подацима Удружења новинара Србије (УНС), конкурсе за пројектно суфинансирање пројеката производње медијских садржаја из области јавног информисања за ову годину није расписало 45 од укупно 167 локалних самоуправа, иако је законски рок за расписивање конкурса био 1. март.

Министарство информисања и телекомуникација (МИТ) је на питања УНС-а одговорилo да ће у оним локалним самоуправама које до сада нису расписале медијске конкурсе, а налазе се у статусу редовног финансирања, покренути прекршајне поступке против одговорних лица.

У 45 општина и градова које нису расписале конкурсе, УНС је рачунао и 3 од 4 нишке градске општине, као и 15 од 17 београдских градских општина које до сада нису расписале конкурс, што значи да без градских општина још 27 локалних самоуправа није расписало медијске конкурсе. 

Од 124 локалне самоуправе које су до сада расписале конкурсе, по евиденцији УНС-а, њих 24 расписало је конкурс након законског рока, односно након 1. марта 2024. године.

МИТ: Покренућемо прекршаје поступке

УНС је упитао Министарство информисања и телекомуникација шта је предузело поводом чињенице да 45 локалних самоуправа још увек није расписало медијске конкурсе и хоће ли поводом тога предузети мере.  УНС је такође упитао и хоће ли МИТ нешто предузети због тога што је 24 општине и градова конкурс расписало након законског рока.

МИТ је најпре у одговору УНС-у подсетио да је почетком маја ове године, по избору Владе, „спровео анализу извршавања обавезе расписивања конкурса у области јавног информисања од стране јединица локалних самоуправа“ и том приликом констатовало да, од њих 156, законску обавезу до тада није извршила 41 локална самоуправа.

Министарство је тим локалним самоуправама, наводе, 14. маја 2024. године упутило дописе у којима је „указало како на законску обавезу расписивања конкурса, тако и на последице услед поступања противно овој обавези“.

Из Министарства су подсетили да су крајем 2023. године одржани национални, покрајински и избори у једном броју локалних самоуправа те да се до дана када им је Министарство упутило дописе један број њих налазио у статусу привременог финансирања.

Привремено финансирање, навели су, поред осталог, не омогућава спровођење јавних конкурса у области јавног информисања.

Како су истакли у одговору УНС-у, Министарство је, уз исказано разумевање за потешкоће у којима су се нашле, појединим локалним самоуправама упутило позив на испуњење законске обавезе чим се за то створе услови.

„Утврђено је да на дан 31. јула 2024. године укупно 27 локалних самоуправа није расписало конкурсе за пројектно суфинансирање, као и да се један број њих и даље налази у статусу привременог финансирања“, потврдили су у Министарству УНС-ове податке.

Они су навели да ће, имајући све претходно у виду, Министарство у потпуности применити Закон и покренути прекршајне поступке против одговорних лица у оним јединицама локалне самоуправе које до данас, иако се налазе у статусу редовног финансирања, нису извршиле своје законске обавезе.

Шта каже Закон

Закон о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ) ступио на снагу 4. новембра прошле године први пут је предвидео обавезу локалних самоуправа да распишу конкурсе за суфинансирање медијских пројеката.

ЗЈИМ прописује да је рок за расписивање конкурса 1. март текуће године.

Такође, Закон предвиђа и казнене одредбе за прекршај за одговорно лице у органу јавне власти ако не распише јавни конкурс за остваривање јавног интереса у области јавног информисања, у износу од 50.000 до 150.000 динара.

 

 

Коментари (1)

Остави коментар
пет

09.08.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 11:08

povećati kazne

Prilikom izmene Pravilnika, medijska koalicija treba da insistira da se iznosi kazni povećaju na recimo od 500000 do 1 500 000, samo na taj način će reagovati odgovorna lica u lokalnim samoupravama.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси