Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Живот је посветио новинарству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

08. 07. 2024.

Аутор: УНС/Новости

Преминуо Раде Брајовић

Живот је посветио новинарству

Дугогодишњи главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" Радисав Раде Брајовић преминуо је синоћ у Београду, након краће и тешке болести.

„Раде Брајовић је засигурно једно од ‘најпрепознатљивијих пера Вечерњих новости’. Имао је привилегију и да из света донесе велике репортаже, извештаје и интервјуе. Неке од интервјуа радио је са светским лидерима међу којима су Индира Ганди и Нородом Сиханук. Био је стални дописник из Велике Британије, Индије и Кине“, истакао је жири који му је прошле године доделио УНС-ову награду за животно дело.

Цео радни век радио је у новинама, а и све књиге су му новинарске. Брајовић је био најдуже на уредничкој позицији у Новостима, а и у пензионерским данима је активно писао. Бавио се и другим пословима, литерарним, али увек уз новинарство, које никад није напуштао, ни кад је, принудно, отишао у инвалидску пензију.

Радисав Раде Брајовић рођен је 23. новембра 1938. у селу Косићу, код Даниловграда, у Црној Гори, у сељачко-радничкој породици. После завршетка Више реалне гимназије, 1957. године, у Титограду (сада Подгорица), преселио се у Београд, где је, јануара 1962. године, дипломирао југословенску књижевност, на Филолошком факултету, пишу Вечерње Новости.

Прве новинарске кораке направио је у “Борби”, где је радио од 1962. до 1966. године. Тада је започео рад у „Вечерњим новостима“ - прво као коректор, па сарадник и уредник више рубрика, стални дописник из света (Велика Британија, Кина, Индија) и, коначно, најдуже у историји „Новости“ — главни и одговорни уредник, од новембра 1987. до новембра 1998. године.

Као студент сарађивао је са листом “Студент”, а у часопису “Дело” објављивао је књижевне критике.

Покренуо је више нових издања и листова, почео и издавање књига. Оснивач је прве наше медијске Компаније НОВОСТИ д.д., чији је био генерални директор.

Добитник је бројних новинарских награда - „Светозар Марковић, „ Димитрије Давидовић“, више годишњих награда „Вечерњих новости" и награде за животно дело „Слободан Глумац“, али прошле године и УНС-ове награде за животно дело, као и „Европског медијског Оскара“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси