Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Tужилаштво одбацило пријаву против директора „Суботица-транса“ зa неовлашћено прислушкивање Жујовића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 06. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Tужилаштво одбацило пријаву против директора „Суботица-транса“ зa неовлашћено прислушкивање Жујовића

Основно јавно тужилаштво у Суботици оценило је да нема основа за покретање поступка против директора предузећа „Суботица-транс“ Дејана Љубисављевића, годину дана након што га је Веран Матић пријавио због сумње да је неовлашћено прислушкивао новинара Бранка Жујовића.

Матић је случај пријавио када је радник обезбеђења у Суботица-трансу Анте Ивић добио отказ зато што је Љубисављевић сумњао да је он преко телефона достављао информације у вези са афером „Стартер“ новинару Бранку Жујовићу. Пријаву против Љубисављевића Матић је, како каже Жујовић, поднео због тога што је раднику обезбеђења директор Суботица-транса рекао да је његов разговор са Жујовићем пресретнут.

Анте Ивић је убрзо након отказа преминуо.

„Позвали су ме данас код директора Љубисављевића који ми је одузео телефон и излистао контакте. Пронашао је број телефона Бранка М. Жујовића у именику и рекао ми је да зна да смо се чули, јер је наш разговор био пресретнут“,  рекао је тада радник обезбеђења за портал „Вести 024“.

Ипак, Жујовић за УНС каже да није кључно питање да ли је Љубисављевић некога прислушкивао, већ због чега тужилаштво није истражило аферу „Стартер“, након које су уследили сви ови догађаји.

Подсетимо, афера „Стартер“ односила се, како је Жујовић навео у свом истраживању, на куповину опреме за Суботица-транс по вишеструко већој цени од стварне.

„Поменувши да су нам телефонски разговори прислушкивани, Љубисављевић је вероватно насумице хтео да заплаши човека за ког је у том тренутку сумњао да ми прослеђује информације од јавног значаја. Кључно питање је: због чега тужилаштво није истражило аферу ‘Стартер’ која је довела до Љубисављевићеве тврдње да је мој разговор са извором информација прислушкиван?“, каже Ђујовић.

Покојни Анте Ивић био је, наставља Жујовић, пензионер који се није мирио са корупцијом, а који је, ипак, морао да зарађује радећи у агенцији за обезбеђење.

„Имали смо једну по свему нелогичну ситуацију: посао је изгубио човек који је покушавао да заштити градску имовину. Да подсетим, афера ‘Стартер’ оголила је изблиза један, по свему бахат, шаблон корупције“, истакао је Жујовић.

УНС је, када је Анте Ивић добио отказ, тражио да он буде заштићен Законом о заштити узбуњивача, и навео да сви који су одговорни за аферу „Стартер“ треба да одговарају.

Жујовић додаје да су му у самом тужилаштву, када је давао изјаву, рекли да је аферу истражио боље од било ког тужилаштва.

„Ипак, оптужница није подигнута. Јавности сам обелоданио све детаље тог скандалозног посла, а тужилаштво је остало немо. Е, то ми смета. Извесну утеху представља чињеница да су виновници коруптивног посла одустали. Уређај је враћен непознатом испоручиоцу, а новац суботичком јавном предузећу, што сматрам победом суботичке јавности“, додаје он.

*Текст је измењен 19. јуна одмах након објављивања, тако што је прецизирано да је пријаву поднео Веран Матић, кога је Жујовић контактирао као члана Сталне радне групе за безбедност новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси