Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Младеновац: Медији остали без новца за пројекте јер „нема довољно за све“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 05. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Младеновац: Медији остали без новца за пројекте јер „нема довољно за све“

Градска општина Младеновац поништила је 14. маја конкурс за пројектно суфинансирање медија зато што је, како пише у Решењу, на конкурс пристигло 15 уредних и благовремених пријава са укупно траженим износом буџета од више од 10 милиона динара, док ова београдска општина на располагању има само 2 милиона.

За предложене пројекте пријављене на конкурс ГО Младеновац подносиоци траже 10.536.300 динара, наводи се у Решењу.

“То, узимајући у обзир расположива средства од 2.000.000 динара, евидентно производи закључак о недостатку средстава за суфинансирање пројеката”, пише у Решењу Градске општине Младеновац.

На позиве УНС-а да разјасне који су планови ГО Младеновац у вези медијским конкурсом, у ГО Младеновац нису желели да одговоре. 

Иначе, прошле године ова градска општина је за пројектно суфинансирање медија издвојила 4 милиона динара.

Подсетимо, Младеновац је конкурс расписао 29. фебруара ове године, а 2.000.000 динара за медијске пројекте предвиђена су на основу Одлуке о привременом финансирању ГО Младеновац за период јануар-март.

Како се и након марта, а до данас, на територији Града Београда нису конституисали стални органи јер су поновљени избори заказани за други јун, у току спорвођења конкурса ГО Младеновац донела је нову Одлуку о привременом финансирању, за период јануар – јун 2024. године. И у овој Одлуци за пројектно суфинансирање медија опредељено је два милиона динара.

Подсетимо, по Закону о јавном информисању и медијима, локалне самоуправе имају обавезу да конкурсе за пројектно суфинансирање медија распишу до 1. марта текуће године.

У случају да конкурс буде поништен, локална самоуправа има рок од месец дана да распише нови.

Законски рок од месец дана за расписивање новог конкурса истиче средином јуна, а Одлука о привременом суфинансирању важи до краја тог месеца, што значи да ће ова београдска општина, уколико распише нови конкурс, или расписати нови са истим износом од два милиона, или ће донети нову Одлуку о привременом финансирању и повећати овај износ. 

Апел Министарства информисања и телекомуникација

Подсетимо, Министарство информисања и телекомуникација (МИТ) је дан пре поништења конкурса у Младеновцу, 13. маја, у свом саопштењу навело да је по конституисању ресорног Министарства у актуелном сазиву извршена анализа спровођења јавних медијских конкурса на целокупној територији Републике Србије.

„Утврђено је да су Република, покрајина и 114 јединица локалне самоуправе поступиле у складу са законом, док то нису учиниле 42 јединице локалне самоуправе“, навео је МИТ.

С тим у вези, Министарство је указало на то да одређене јединице локалне самоуправе, попут Београда, нису имале основа да у законском року распишу јавне конкурсе у области јавног информисања имајући у виду то да су се претходних месеци, а неке од њих још увек, налазиле у режиму привременог финансирања. 

„Сагледавајући у целости тренутну ситуацију, Министарство је упутило дописе свим јединицама локалне самоуправе које се налазе у режиму редовног финансирања, а које до сада нису расписале јавне конкурсе у области јавног информисања, да то учине без одлагања и о свом поступању обавесте Министарство“, навело је Министарство.

 

 

Коментари (2)

Остави коментар
пон

20.05.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 14:00

Komisija

Kako se priča u novinarskim krugovima pravi razlog je komisija, jer su prva tri člana na bodovnoj listi nezavinsni stručnjaci kod kojih ne bi prošle želje opštinara da se sredstva podele kome oni žele. Mislim da je mladenovačka opština prekršila pravilnik i u delu koji se odnosi na objavljivanje bodovne liste i prijava na konkurs za komisiju, što je još jedno kršenje Zakona. Podrška kolegama u Mladenovcu koji po svemu sudeći do jeseni neće dobiti sredstva sa sufinansiranje.

Одговори
пон

20.05.

2024.

anonymous [нерегистровани] у 13:55

nečuveno

Jedinstveni slučaj u Srbiji da neko poništi konkurs jer su mediji zbirno tražili više od opredeljenog i namenjenog iznosa. Ovo je skandalozno i nezakonito jer da ima pravni osnov svi konkursi pa i onaj kod ministarstva gde aplicira stotine medija bi se poništio iz navedenog aljakov razloga.
Ako je 15 medija uredno apliciralo i verovatno 10 novinara za komisiju, ovo je nepoštovanje i njihovog truda i vremena, posebno što će ponovo morati da odvoje vreme za podnošenje dokumentacije i pisanje predloga projekta. Ministarstvo pod hitno da formira tim koji će pratiti kršenje Zakona i da poveća kazne za odgovorna lica, jer ako se ovako nastavi i pravilnik i Zakon o javnom informisanju gubi smisao ako ga tumači svaka lokalna samouprava kako njoj odgovara.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси