Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинари косовских редакција на српском и албанском језику посетили УНС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 05. 2024.

Аутор: А. Н. Извор: УНС

Новинари косовских редакција на српском и албанском језику посетили УНС

Млади новинари редакција на српском и албанском језику са Косова посетили су данас Удружење новинара Србије (УНС).

Они су од домаћина добили информације о историјату УНС-а, како је речено, другог најстаријег удружења новинара у Европи, начину функционисања, финансијској независности организације, стању медијских слобода, као и евиденцији коју УНС води о претњама, притисцима и нападима на новинаре, посебно, у овој прилици, речи је било о убијеним и несталим новинарима на Косову и Метохији од 1998. до 2005. године.

Посету је организовала Мисија ОЕБС на Косову.

Председник Удружења новинара Србије (УНС) Живојин Ракочевић, генерални секретар УНС-а Нино Брајовић, шефица Образовног центра УНС-а Драгана Бјелица, главна уредница сајта УНС-а Кристина Ковач Настасић и адвокаткиња УНС-а Гордана Константиновић разговарали су са гостима и на теме регулације и саморегулације у медијима.

Ракочевић, који је, како је навео, један од оснивача Савета за штампу Косова, објаснио је разлоге због којих је УНС на Косову напустио ово саморегулаторно тело и позвао младе новинаре да се у периоду који предстоји боре за његову независност. Он их је обавестио и о Годишњој скупштини ЕФЈ-а у Приштини, као и о чињеници да је тема убијених и несталих новинара на КиМ изостављена из дневног реда, због чега УНС неће учествовати на овом скупу.

Како би млади новинари били информисани о овој теми, Брајовић је прочитао имена убијених и несталих српских и албанских новинара из УНС-овог Досијеа.

Млади новинари из Контакт Плус радија, Радија Косовска Митровица, Косева, Калзо-а, Кохе, Клана Косова и Приштина Insight-а су представнике УНС-а питали о разлозима пада Србије на листи Репортера без граница, о претњама, притисцима и нападима са којима се суочавају новинари, као и поларизацији српске медијске сцене.

Било је речи и о Џулијану Асанжу, као и о томе због чега је за УНС он несумњиво новинар и треба да ужива заштиту намењену новинарима.
Осим тога, генерални секретар УНС-а упознао је младе новинаре са начином рада и главним циљевима Удружења, Образовним центром УНС-а, као и могућностима које пружају Фонд солидарности и Фонд „Добрица Кузмић“.

 

О Новинарској школи УНС-а, Школи веб новинарства, али и о недавно покренутој Школи фотографије, говорила је и Бјелица.

Континуриани развој професионалних вештина је у јеку технолошког напретка, како је рекла, кључан за сваког новинара. Предност младих новинара је, како је додала, то што се, као кликстрим генерација, одмалена усавршавају у овим вештинама.

Млади новинари су посетили и УНС-ову Меморијалну собу.

Иначе, новинари су у Београд дошли у оквиру ОЕБС-овог Програма стипендирања медија. Секција за медије ОЕБС-а на Косову, шесту годину заредом, организује посете за младе новинаре који обилазе медијске агенције, удружења и институције.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

17.05.

2024.

Александар Поповић [нерегистровани] у 10:49

Подршка

Без обзира на то што су у УНС дошли “посредним путем”, подржавам сваки корак у правцу снажења наших медија на КиМ, али и у суседним земљама и дијаспори. УНС треба да буде центар за обучавање наших новинара, стицање практичних искустава и колективну подршку свима који јесу, или могу бити, под притиском било којих власти. Само тако може да се оснажи положај новинара и њиховог професионалног окупљања.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси