Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Рингиер из Цириха за УНС: И даље смо уверени да НИН има будућност која обећава; Не дајемо информације да ли је са Јунајтед групом било преговора о продаји
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 02. 2024.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Рингиер из Цириха за УНС: И даље смо уверени да НИН има будућност која обећава; Не дајемо информације да ли је са Јунајтед групом било преговора о продаји

Швајцарски медијски гигант Рингиер подсетио је Удружење новинара Србије да је у августу 2023. године комплетан удео у НИН д.о.о пренео на Јелену Дракулић Петровић, своју генералну директорку у Србији, која је тако постала већинска власница најпознатијег српског недељника. Ипак, иако се ту, разумели смо, након 14 година власништва за њих завршила свака прича о НИН-у, одговорили су брзо, и кратко, на наша питања.

„Остајемо при ставовима из нашег саопштења од 28. августа. Уверени смо да ће Јелена Дракулић Петровић, са дугогодишњим искусвом успеха у медијском послу, успешно наставити развој реномираног НИН-а. Имајући у виду да је дошло до промена у власништву нисмо у прилици да коментаришемо тренутну ситуацију у НИН-у. Не коментаришемо спекулације и гласине о разлозима за одлазак неких запослених“. 

То је први одговор УНС-у из швајцарског Рингиера на питање како после скорашњих дешавања гледа на будућност НИН-а.

У саопштењу из августа 2023. године обзнањено је ко је нова власница НИН-а, а извршни директор швајцарског Рингиера Марк Валдер изговорио је реченице које се налазе и сада у одговору УНС-у – под вођством Јелене Дракулић Петровић НИН д.о.о. има будућност која обећава.

Ипак, за мање од пола године од примопредаје власништва НИН се нашао у средишту пажње јавности.

Уреднички тим и скоро сви новинари су решили да оду из редакције уз објашњење да је нова власница, написали су у саопштењу, најавила промене у уређивачкој политици и "није их уверила да ће моћи да наставе да раде како су то чинили до сада, бескомпромисно и једино вођени начелима професионалног новинарства".

Некадашња заменица главног и одговорног уредника НИН-а Весна Малишић јавно је рекла да је Рингиер купио недељник у 2009. години за 810.000 евра и да га је сада дао „на поклон“ новој власници за 210.000 или 240.000 евра. Можете ли потврдити овај износ, дати свој коментар и рећи нам гледате ли на овај пренос власништва као на поклон?

„Не коментаришемо гласине. Обе стране су се сагласиле да не откривају услове преноса удела“, одговорили су нам из службе за информисање Рингиер АГ.

Питали смо, затим: Да ли је Рингиер Србија Лтд Београд-Стари град или швајцарски Рингиер АГ икада добио понуду или преговарао на било који начин да прода НИН? Да ли је Јунајтед група, која ће ускоро покренути недељник са уредничким тимом и новинарима НИН-а који су дали отказ, икада послала понуду или преговарала са Рингиером да купи НИН?

„Не можемо вам дати никакве информације на ову тему“, одговор је швајцарског Рингиера.

Кратке одговоре добили смо и на наредна три питања.

Шта су планови ваше компаније са просторијама НИН-а у Цетињској улици?

„Молимо вас да разумете да не можемо да одговоримо на ово питање. Рингиер више не поседује НИН“.

У новинарској заједници, али и у медијима, појавиле су се спекулације да Рингиер није хтео да поквари репутацију и прода НИН некоме из српских провладиних кругова и да је овај трансфер на госпођу Јелену Дракулић Петровић благи прелаз. Можете ли да коментаришете ова гледишта и можемо ли очекивати да НИН буде продат опет у извесном периоду? Ви сте и послодавац госпођи Дракулић Петровић, имате ли информације о њеним плановима за НИН?

„Не коментаришемо гласине“.

Имате ли у некој земљи сличну ситуацију као у Србији да је ваш високопозиционирани запослени у исто време и медијски власник?

„Не коментаришемо детаље о власништву“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси