Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС сазнаје: Тужилаштво за организовани криминал неће водити истрагу убиства Милана Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 02. 2024.

Аутор: Драгана Бјелица Извор: УНС

УНС сазнаје: Тужилаштво за организовани криминал неће водити истрагу убиства Милана Пантића

Тужилаштво за организовани криминал неће решавати убиство новинара Милана Пантића за које правосудног помака нема скоро 23 године.

Удружењу новинара Србије (УНС) из овог тужилаштва одговорили су да нема законског основа за заснивање њихове надлежности и да је Тужилаштво за организовани криминал вратило списе предмета Вишем јавном тужилаштву у Јагодини.

Документација о убиству јагодинског новинара и дописника „Вечерњих новости“ Милана Пантића сакупљена у списима јагодинског тужилаштва налазила се у Тужилаштву за организовани криминал 16 месеци.  

„Након разматрања врло обимних списа предмета Јавно тужилаштво за организовани криминал утврдило је да нема законског основа за заснивање надлежности овог Тужилаштва и списе предмета је 9. новембра 2023. године вратило Вишем Јавном тужилаштву у Јагодини на даље поступање“, одговор је УНС-у.

Тако се, по други пут, Тужилаштво за организовани криминал огласило ненадлежним.

Први пут је то било средином 2020. године када је "утврђено да за сада не постоје законски основи прописани Законом о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције за поступање тог тужилаштва".

Последња нада да налогодавци и убица новинара Милана Пантића буду осуђени, јавно су до сада говорили представници УНС-а и из Комисије за истраживање убистава новинара, постоји ако Тужилаштво за организовани криминал преузме случај јер превазилази капацитете јагодинског.

На УНС-ову иницијативу Међународна федерација новинара је у јуну 2022. године усвојила Резолуцију о Милану Пантићу.  

У њој је захтеван ефикасан правосудни поступак и ангажовање српског Тужилаштва за организовани криминал како би после више од две деценије били откривени и кажњени налогодавци и убице новинара Милана Пантића.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић је у јуну 2022. године написао да је „још пре пет година, Комисија завршила највећи део посла везан за убиство дописника `Вечерњих новости` из Јагодине“.

Матић је навео да је полицијски убиство разјашњено.

„Постоје имена људи који су извршили убиство и који се баве нарученим ликвидацијама. Међутим, то је веома тешко доказати јер је `лице места` након убиства лоше обрађено и контаминирано. Радна група за истраге убистава новинара годинама инсистира да Специјално тужилаштво за организовани криминал преузме случај, пошто има већи маневарски простор, јер је у питању истински организовани криминал који је био повезан са једном конкретном приватизацијом из доба Пантићеве ликивдације“, Матићеве су речи.

Управо због Пантићевог случаја УНС је протестовао испред Тужилаштва за организовани криминал на Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима 2. новембра прошле године.

Пантић је убијен због новинарског рада, показују подаци којима располаже Комисија, а писао је о спорним приватизацијама, међу којима и о цементари Нови Поповац.

На свом сајту УНС је објавио текстове које је писао Пантић.  

Милан Пантић је био члан УНС-а. Убијен је 11. јуна 2001. године у Јагодини, у улазу зграде у којој је са породицом становао.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси