Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Шта доноси нови Правилник о суфинансирању медијских пројеката – бодовање пројеката и предложених чланова комисије, конкурси до 1. марта, обавеза импресума
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 01. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Шта доноси нови Правилник о суфинансирању медијских пројеката – бодовање пројеката и предложених чланова комисије, конкурси до 1. марта, обавеза импресума

Правилник о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања који је објављен у петак у Службеном гласнику, за разлику од претходног, предвиђа бодовање предложених чланова при избору комисије, бодовање пројеката по критеријумима који су наведени у овом подзаконском акту, као и обавезно расписивање конкурса до 1. марта текуће године.

Нови Правилник предвидео је, први пут, и обавезу стручне службе органа који је расписао конкурс да од државних органа, Регулаторног тела за електронске медије и Савета за штампу прибавља податке о мерама изреченим медијима због кршења професионалних и етичких стандарда.

За непоштовање ових одредби, односно неприбављање ових података, Законом о јавном информисању и медијима превиђене су прекршајне казне за одговорно лице, у износу од 50.000 до 150.000 динара.

Још једна новина у Правилнику јесте и да право учешћа на конкурсу немају издавачи медија у којима нису објављени основни подаци о медију, односно импресум.  

Јединствени информациони систем од 2025. године

Правилником, а у складу са Законом, предвиђено је да се читав процес пројектног суфинаснирања одвија путем Јединственог информационог система, чије ће коришћење у овом процесу, како пише у Закону, почети од наредне, 2025. године.


Конкурси до 1. марта – један свеобухватан или више појединачних

Закон о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ), који је на снагу ступио 4. новембра прошле године, прописао је нове обавезе у вези са расписивањем конкурса за пројектно суфинансирање производње медијских садржаја, али и, први пут, казне за оне који их се не придржавају.

Министарство информисања и телекомуникација, Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама, као и локалне самоуправе дужне су, по новом Закону, да до првог марта распишу конкурсе за пројектно суфинансирање производње медијских садржаја.

Ово је први пут да се Законом дефинишу рок за расписивање конкурса, као и казне за оне који се о ове одредбе оглуше.

Уколико надлежни конкурсе не распишу у прва два месеца текуће године, или их пониште, а нове не распишу у року од 30 дана, законодавац је предвидео прекршајне казне за одговорно лице, у распону од 50.000 до 150.000 динара.

Новим Правилником, између осталог, ближе је одређено да органи који расписују конкурс (Министарство, аутономна покрајина и локалне самоуправе) могу у једној календарској години расписати јединствен конкурс или више појединачних конкурса, према циљној групи, тематској области или врсти медија којој је конкурс намењен, али тако да све врсте медија буду обухваћене.

Уколико се на конкурсу не расподели сав новац предвиђен за пројектно суфинансирање, Правилник предвиђа могућност расписивања другог конкурса у току исте календарске године.

Бодовање при избору чланова комисија и ранг листе предложених пројеката

Први пут, Правилником је предвиђено постојање бодовних листа, како за избор чланова комисије, тако и за оцену предложених пројеката.

Правилником су предвиђени критеријуми за оцену пројеката на основу којих се формира бодовна листа и бодује сваки појединачни пројекат (обрасци су објављени у саставу Правилника).

Пројекат, пише у новом Правилнику, бодује сваки члан комисије, а највећа оцена коју пројекат може добити је 100 бодова. Бодови свих чланова комисије се сабирају и деле са бројем чланова комисије.

Након утврђивања коначног броја бодова формира се ранг листа пројеката на основу које комисија предлаже износ средстава за сваки пројекат, у складу са новцем опредељеним за конкурс.

Чланови комисије – пријава и избор

Биографије предложених чланова комисије бодују се, предвиђено је Правилником, на основу бодовне листе која је део обрасца за пријаву.

Већина чланова комисије, као и до сада, именује се на предлог новинарских и медијских удружења, а уколико такав предлог не постоји, „из редова теоретичара, аналитичара и практичара из области медија“, наведено је у новом Правилнику.

Члан комисије не може бити запослен или радно ангажован код правног лица или предузетника који учествује на конкурсу, али „ни члан новинарског и медијског удружења које учествује на том конкурсу“, што је новина је у Правилнику.

Листе кандидата за чланове комисије до краја текуће за наредну годину

Када буде заживео Јединствени информациони систем, Правилником је предвиђено да новинарска и медијска удружења до краја године формирају базу својих кандидата из које накнадно предлажу чланове комисије за сваки конкурс посебно.

Теоретичари, аналитичари и практичари из области медија, наводи се у Правилнику, сами се пријављују, до краја године која претходи години расписивања конкурса, у базу података у Јединственом информационом систему.

База кандидата, предвиђено је, ажурираће се од 1. септембра до 31. децембра текуће године за учешће кандидата за чланове комисија у наредној години.

Орган који расписује конкурс биће дужан да на порталу Јединственог информационог система без одлагања објави имена и биографије свих пријављених кандидата, као и Одлуку о именовању чланова комисија.

Када руководилац органа може изменити предлог чланова комисије

Новим правилником ближе је дефинисано под којим условима руководилац органа може да донесе одлуку о расподели средстава која није истоветна предлогу комисије.

Одлука руководиоца не сме одступати од предлога комисије, осим ако тај предлог није у супротности са прописом или критеријумима наведеним у јавном позиву, пише у Правилнику.

Уколико руководилац органа процени да је то случај, указаће комисији писаним путем на уочени недостатак.

Ако комисија ни у поновном одлучивању не измени свој предлог, орган јавне власти доноси решење у складу са прописом и критеријумима.

Нови Правилник можете прочитати на сајту УНС-а, у одељку Закони.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси