Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ускоро нови Правилник за пројектно суфинансирање медијских пројеката и обуке за спровођење медијских конкурса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 01. 2024.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Ускоро нови Правилник за пројектно суфинансирање медијских пројеката и обуке за спровођење медијских конкурса

На данашњем састанку Радне групе за праћење спровођења Акционог плана за спровођење Медијске стратегије најављено је да ће ускоро бити објављен нови Правилник за пројектно суфинансирање медијских пројеката, као и да ће у наредном периоду бити организоване обуке за његову примену и правилно спровођење медијских конкурса.

Свака локална самоуправа, према новом Закону о јавном информисању и медијима, у обавези је да конкурс распише до првог марта.

Министарство информисања и телекомуникација ће, како је речено на данашњем састанку Радне групе на којем су били представници новинарских и медијских удружења, издавача медија и Министарства на челу са министром Михаилом Јовановићем, организовати три сета обука.

Први за запослене у локалним самоуправама и оне ће бити одржане почетком фебруара, други за издаваче медија и  представнике новинарских и медијских удружења, а трећи за чланове комисија које одлучују о расподели средстава.

Док ће представници локалних самоуправа, медијских и новинарских удружења бити упознати са новинама у спровођењу конкурса за пројектно суфинанирање, члановима комисија биће представљени и нови обрасци за оцењивање медијских пројеката.

Обуке за представнике новинарских и медијских удружења биће одржане у Нишу, Београду, Новом Саду и Крагујевцу, док ће тренинзи за запослене у локалним самоуправама бити организовани у Београду. Место одржавања тренинга за чланове комисија није још увек познато.

Свака локална самоуправа има обавезу да до 1. марта распише бар један конкурс за пројектно суфинансирање, али и право да распише још један после тог периода, ако буду испуњени услови за то. То се, како је поменуто на састанку, посебно односи на локалне самоуправе које су због недавних избора имале привремени, а које ће сада, након избора, усвојити нови буџет. Ове локалне самоуправе моћи да распишу нови конкурс по усвајању новог буџета.

На састанку је речено и да би до краја године требало донети Закон о јавним сервисима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси