Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Казне уколико се медијски конкурси не распишу до 1. марта, за оцену пројеката обавезно прибављање информација о кршењу Кодекса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

12. 12. 2023.

Аутор: К. К. Н. Извор: УНС

Казне уколико се медијски конкурси не распишу до 1. марта, за оцену пројеката обавезно прибављање информација о кршењу Кодекса

Закон о јавном информисању и медијима (ЗЈИМ), који је на снагу ступио 4. новембра ове године, прописује нове обавезе у вези са расписивањем конкурса за пројектно суфинансирање производње медијских садржаја, али и, први пут, казне за оне који их се не придржавају.

Министарство информисања и телекомуникација, Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама, као и локалне самоуправе дужне су, по новом Закону, да до првог марта распишу конкурсе за пројектно суфинансирање производње медијских садржаја.

Ово је први пут да се Законом дефинишу рок за расписивање конкурса, као и казне за оне који се о ове одредбе оглуше.

Уколико надлежни конкурсе не распишу у прва два месеца текуће године, или их пониште, а нове не распишу у року од 30 дана, законодавац је предвидео прекршајне казне за одговорно лице, у распону од 50.000 до 150.000 динара.

При оцени пројеката обавезно прибављање мишљења Савета за штампу

Закон прописује и да се медијски пројекти оцењују, између осталог, према „мери у којој се медиј путем кога ће бити реализован пројекат придржава професионалних и етичких стандарда“.

Ова мера доказује се прибављањем података да ли је у години која претходи конкурсу изречена мера од стране регулаторног тела у случају електронских медија (РЕМ, прим.нов), или је донет акт саморегулаторног тела Савета за штампу - за штампане и онлајн медије, а којима је утврђено да је медиј прекршио законске одредбе, односно етичке стандарде.

Како пише у ЗЈИМ, уколико су неке од ових мера изречене подносиоцу пројекта, при оцени пројеката у обзир ће се узимати тежина повреде и број изречених мера, као и понашање након изречене мере, што се такође доказује на основу података надлежног регулаторног, односно саморегулаторног тела.

И за непоштовање ових одредби, односно неприбављање ових података, Законом су превиђене прекршајне казне за одговорно лице, такође у износу од 50.000 до 150.000 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси