Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Новинар и публициста Томислав Шимуновић биће сахрањен данас у Апатину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 10. 2023.

Аутор: УНС/Радио Дунав Извор: УНС

Новинар и публициста Томислав Шимуновић биће сахрањен данас у Апатину

После дуге и тешке болести, пет дана пре свог 67. рођендана, преминуо је Томислав Шимуновић, апатински хроничар, новинар, публициста и члан Удружења новинара Србије.

Томислав Шимуновић

Томислав Шимуновић је рођен у Маглићу 1956. године. Након завршене основне школе и гимназије у Апатину, студирао је археологију на Филозофском факултету у Београду. 

Један је од оснивача и уредник апатинског часописа за науку и културу Истер. Стручне радове објављивао је и у часопису на мађарском Bácsország (Суботица), Годишњаку Градског музеја Сомбор и у немачком часопису Apatiner Heimatblätter (Straubing).

Од 1985. године,  у апатинском „Глас комуне“ објављивао је текстове о историји овог града, а серијал „Апатински летопис“ и „Миленијум Апатина“ објављиван је у „Новом Гласу комуне“ од 2009. до 2013. године. Његови текстови објављивани су и на порталу Радио Дунава, у рубрици Разоткривање Апатина. 

Аутор је и књига „Апатински аласи“ (1995.), „Нови сусрети са апатинским аласима“ (2003.), „Трагом апатинских занатлија“ (2010.), монографије „Бања Јунаковић Апатин, 1979-2015”. 

Био је и коаутор више књига, а његови стручни радови из области археологије, етнологије, историје уметности и историје публиковани су у зборницима и часописима у земљи и иностранству.

За дугогодишње активности и постигнуте резултате на пољу истраживања културно-историјске баштине Апатина награђен је 2013. године најзначајнијим општинским признањем, наградом „24. октобар“.

Био је редован члан Матице српске, Свесловенског књижевног друштва, Удружења новинара Србије, Српског археолошког друштва, председник Историјског и природњачког друштва Истер и Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Река“ Апатин.

Шимуновићева књига "Апатински аласи" налази се у фонду Конгресне библиотеке у Вашингтону.

Томислав Шимуновић биће сахрањен у петак, 27. октобра у 15 часова на градском гробљу у Апатину.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

31.10.

2023.

Ђорђе Вукмировић [нерегистровани] у 00:00

Најдубљи наклон

Непоновљив посвећеник, врхунски креативац и изузетно честит човек. Најдубљи наклон, пријатељу!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси