Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Није било кршења Кодекса у извештавању о физичком сукобу фудбалерки
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

29. 09. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Савет за штампу: Није било кршења Кодекса у извештавању о физичком сукобу фудбалерки

Комисија за жалбе Савета за штампу на јучерашњој седници једногласно је одлучила да портали „Н1“, „Информер“, „Ало“, „Еспресо“, „Курир“, „Спортски журнал“, „Телеграф“ и „Мондо“ нису прекршили Кодекс новинара Србије.

Две фудбалерке жалиле су се на текстове осам медија у којима се наводи да су физички напале фудбалерку другог тима. Адвокат који је поднео жалбу у њихово име навео је да су оне у тим текстовима представљене као деликветкиње које су унапред планирале напад. У жалби се наводи да су информације објављене без икаквих доказа и да није испоштована претпоставка невиности.

У текстовима су, истиче се у жалби, ове фудбалерке представљене као починитељке тешких кривичних дела, иако против њих није покренут кривични поступак. Реч је, како се наводи, о младим девојкама којима би ови текстови могли да угрозе спортску каријеру и репутацију у друштву.

На жалбу нису одговорили „Спортски журнал“ и „Информер“. Из „Монда“, „Еспреса“ и „Курира“ одговорили су да је жалба неоснована јер је против две фудбалерке покренут дисциплински поступак, што потврђује извештај комесара за праћење Прве лиге за жене. Доказ је, како додају, и изјава нападнуте фудбалерке. Они су истакли да су информације преузете са протала „Спорт клуб“ који сматрају „кредибилним“.

Из „Телеграфа“ пак наводе да су, иако верују новинарима „Спорт клуба“, информацију претходно проверили у Фудбалском савезу. Фудбалерке су, како наводе, у изворном и тексту који су пренели, поменуте само иницијалнима, те ни на који начин није нарушена њихова приватност.

Из портала „Ало“ истакли су да нису повредили ни Кодекс ни Закон, као и да нису прекршили права жалитељки. Истакли су и да терминологија коју користе не повређује достојанство личности. Реч је, како истичу, „о стилским фигурама и новинарској слободи“.

Из Н1 су указали на формалну неисправност жалбе, јер је жалба упућена против Н1, иако се односи на текст који је објављен на Спорт клубу, поддомену овог сајта. Навели су да је због тога жалбу требало одбацити. Ипак, генерална секретарка Савета за штампу Гордана Новаковић навела да је то није довољан разлог за одбацивање жалбе јер је достављен текст и јасно је на шта се односи.

И из Н1 истакли су да је текст заснован на дисциплинској пријави и изјавама саговорника. Додали су да су као другу страну објавили и њихове изјаве, а да за текст у међувремену нису добили никакав деманти на информацију.

У предлогу одлуке Комисије за жалбе наводи се да би поменуте медије, иако нису прекршили Кодекс, било добро упозорити да у мањој мери користе изразе којима су се новинари служили у спорним текстовима“.

Представник јавности у Комисији за жалбе Родољуб Шабић рекао је да сматра су„на крају предлога одлуке претерано скрупулозне опсервације које упућују на то да бисмо могли да упозоримо да се превише претпостављало и да је речник нешто слободнији“.

Представница Асоцијације медија Јелка Јовановић је, ипак, навела да је сагласна са упозорењем и да га сматра потпуно примереним. Међутим, истакла је да сматра да ниједан од поменутих медија није прекршио Кодекс.

Иначе Комисија за жалбе је овог пута одлучивала у новом сазиву који чине представнице Удружења новинара Србије (УНС) Оливера Милошевић и Јелена Петковић, представница Локал преса Надежда Будимовић, као и Јелка Јовановић, Филип Шварм и Златко Чобовић из Асоцијације медија, представнице Независног удружења новинара Србије (НУНС) Тамара Скроза и Милена Васић и представници јавности Родољуб Шабић, Ана Мартиноли и Сања Павловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси