Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Спомен-обележје Ђоку Вјештици: Културно добро које неће бити обновљено ни 2024. године
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

22. 09. 2023.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

Спомен-обележје Ђоку Вјештици: Културно добро које неће бити обновљено ни 2024. године

Спомен-обележје познатом београдском новинару и једном од оснивача Студија Б Ђоку Вјештици на платоу испред Београђанке, који и званично носи његово име, поломљено је пре четири године и тако ће остати бар до 2025. године, произилази из одговора које је УНС данас добио од Завода за заштиту споменика културе града Београда.

„Споменик Ђоку Вјештици није ушао у предложени програм Хитних интервенција на споменицима за 2024. годину, а које предлаже Завод за заштиту споменика културе града Београда кроз годишњи план рада и који се финансира из средстава Секретаријата за културу града Београда“, одговорено је УНС-у.

Подсетимо, УНС је почетком августа обавестио Завод да је обележје поломљено и упитао да ли ће и када оно бити обновљено, након чега смо из Завода добили одговор ће „предлог за санацију наведеног споменика бити размотрен у наредном периоду“.

На питање које смо ове недеље упутили Заводу - да ли је у међувремену разматрана могућност санације споменика, данас смо добили одговор да он неће бити обновљен ни у 2024. години, што значи да ће обележје познатом београдском новинару најмање пет година стојати поломљено у центру града, на месту где је он провео највећи део своје новинарске каријере.

Плато Ђоке Вјештице као и сам споменик Ђоки Вјештици се налази у оквиру просторно културно-историјске целине „Подручје уз Улицу кнеза Милоша у Београду“ која ужива статус културног добра.

Спомен обележје је 2012. године поставио Градски секретаријат за комуналне и стамбене послове, а за његово одржавање надлежан је Завод за заштиту споменика културе Града Београда.

Спомен-плоча Ђоку Вјештици на којем је његова кратка биографија на српском и енглеском језику поломљена је септембра 2019. године.

Волео је Београд

Ђоко Вјештица рођен је 9. маја 1939. године у селу Отрић у општини Грачац (Хрватска). Новинарску каријеру започео је у листу „Борба“.  Новинари овога листа са Вјештицом су 1970. године основали Радио Студио Б.

УНС му је 1976. године доделио награду „Светозар Марковић“, а 2005. године Награду за животно дело.

Преминуо је 18. новембра 2008. године.

Награду за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“ УНС је установио три године након његове смрти. Додељује се за прилоге који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солидарност и узајамност. 

Вјештица је волео свој Београд и најпознатији је по организовању хуманитарних акција, али и као покретач бројних акција за уређење града и зелених површина. Његовом заслугом настао је Београдски маратон. Вјештица је својевремено предложио  изградњу ски стазе на Кошутњаку, а његовим ангажовањем, између осталог, започето је уређење Аде Циганлије, као и Трга Николе Пашића.

На рођендан Студија Б, 1. априла 2012. године, плато испред Београђанке, где је тада била ова радио-телевизија, добио је његово име.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси