Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  CASE: Ове године више од 250 СЛАП тужби против новинара и активиста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 08. 2023.

Аутор: А.Н/ЕФЈ Извор: УНС/ЕФЈ

CASE: Ове године више од 250 СЛАП тужби против новинара и активиста

Европска коалиција против СЛАП тужби (CASE) забележила је више од 250 случајева СЛАП тужби у Европи. Као земље у којима су случајеви СЛАП тужби најбројнији и најпроблематичнији, ова коалиција издвојила је Хрватску, Грчку, Турску, Грузију, Малту, Француску и Велику Британију.

Већина тужби које је забележила CASE коалиција заснива се на националним законима о клевети или сличним одредбама о увреди или части, а међу најчешћим метама били су новинари и уредници. Овакве тужбе су се, навели су из CASE, најчешће покретале против појединаца, којима је, како додају, најнеопходнија подршка различитих организација и удружења.  У бази је забележено и неколико случајева из Србије.

Средња вредност одштете била је 15.150 евра.

СЛАП тужбе су, истичу из ове коалције, најчешће покретале особе које су на позицијама моћи, различита предузећа и политичари.

Моћници ову врсту спорова, како се наводи у извештају, најчешће покрећу због акција или публикација о корупцији, влади, пословању и питањима животне средине.

Иако подаци у извештају приказују природу СЛАП тужби, њиме нису идентификовани сви случајеви и могући разлози СЛАП тужби.

„Овај истраживачки извештај служи као подстицај за дебату о потреби за снажним анти-СЛАП законодавством“, наводе из CASE.

Први извештај ове врсте објављен је у марту 2022. године.

CASE коалиција основана је 2019. године и од тада ради на анализи СЛАП случајева широм Европе.

Коментари (1)

Остави коментар
чет

24.08.

2023.

Bata [нерегистровани] у 15:13

Slap ttužbe

U Srbiji ima mnogo više slap tužbi, ja sam žrtva više desetina takvih tužbi. Na mene se okomila BIA, kada sam otkrio kako peru pare stečene u trgovini narkoticima i načine na koje reketiraju privrednike, Stanko Krstin, Novi Sad

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси