Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Видојковић: Ситуација није боља, Србију не видим више као место за живот
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 07. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Видојковић: Ситуација није боља, Србију не видим више као место за живот

Новинар, колумниста „Данаса“ и коаутор подкаста „Добар, лош, зао“ Марко Видојковић, који је због претњи смрћу у марту напустио Србију, на питање Удружења новинара Србије (УНС) да ли су му пружене неке безбедносне гаранције како би могао да се врати рекао је да ситуација није боља и да Србију више не види као место за живот, већ је посећује само повремено.

„Ситуација није боља, напротив. Сад сам под заштитом удружења писаца ПЕН и резидент сам једне западне земље. У Србију свраћам једном у два месеца на неколико дана и не видим је више као место за живот“, рекао је Видојковић УНС-у.

Због претњи које је Видојковић добијао преко друштвених мрежа, светско удружење писаца ПЕН интернешнел помогло је да он и његова породица у марту буду пресељени на безбедну локацију.

УНС, Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ) и Коалиција за слободу медија су због тога пре четири месеца тражили од полиције и тужилаштва да ефикасно истраже све претње смрћу које је добио Видојковић, односно, да пронађу починиоце и покрену поступке како би безбедно могао да живи и ради.

Иначе, његово име налази се на листи 115 најугроженијих писаца на свету у 2022. години, коју је објавио ПЕН.

„Континуиране претње Видојковићу дошле су након непрестаних оркестрираних напада на писце и новинаре у Србији, од стране државних и других актера, с циљем да ућуткају њихов критички рад и извештавање”, навели су тада из ПЕН-а у образложењу, због чега се Видојковић нашао на листи најугроженијих писаца на свету.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси