Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ГО Младеновац преиначила одлуке Комисије за суфинансирање медија и ускратила им пола милиона динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 07. 2023.

Аутор: А.М. Извор: УНС

ГО Младеновац преиначила одлуке Комисије за суфинансирање медија и ускратила им пола милиона динара

Градско веће Општине Младеновац изменило је одлуку Комисије за суфинансирање медијских пројеката и ускратило медије за пола милиона динара. У Решењу Градског већа које је објављено на сајту ове општине нема информације о расподели средстава које је Комисија издвојила за медијске пројекте.

Комисија је цео износ од четири милиона динара, колико је Младеновац издвојио за медије, доделила подносиоцима пројеката, а након одлуке Општинског већа у буџет ове општине биће враћено 500 хиљада динара.

Општинско веће ме није обавестило, а претпостављаљм ни остале чланове комисије, да је променило износе додељеног новца код скоро свих подносилаца пројеката, рекла је чланица Комисије коју је предложило Удружење новинара Србије (УНС) Оливера Милошевић.

„Докум Младеновац“ за пројекат „Више знања – већи приноси“, једини је подносилац пројекта који је од комисије и општине добио исти износ новца – 500 хиљада динара.

У осталим случајевима Веће је одступило од предлога комисије.

За пројекат Медија прес центра у Младеновцу „Младеновац у срцу“, комисија је већином гласова подржала пројекат са износом од 300 хиљада динара, док је општина одлучила да додели 400 хиљада више, односно 700 хиљада динара.

„Браф Агенцији“ за услуге реклама и пропаганде за пројекат „Деца су украс Младеновца“ Комсија је одобрила 480 хиљада динара. Општина Младеновац овом пројекту дала је свега 100 хиљада динара.

„Оп Топ Радио“ за пројекат „Младеновац – моја општина хоћу да знам“од Комисије је добио 270 хиљада динара, а од општине 100 хиљада динара.

Предлог Комисије био је да предузеће „Ева д.о.о“ за пројекат „Младеновац – кроз време и простор добије 370 хиљада динара, док је општина Младеновац за овај пројекат доделила 100 хиљада динара.

За пројекат „Драгон стара“ „Младеновачки медијски путоказ“ Комисија је предложила 450 хиљада динара, а општина је одлучила да додели средства у износу од 700 хиљада динара.

Пројекат компаније „Паблик медија комјуникејшн“, „Дигитална безбедност за младе“суфинансиран је од Комисије у узносу од 280 хиљада динара, док је Општинско веће Младеноваца смањило износ на  100 хиљада динара.

РТВ – у Јасеница за пројекат „Култура, туризам, традиција – Младеновац 2023.“ Комисија је доделила 500 хиљада . Од општине су добили 300 хиљада динара.

„Студију Маг“ за пројекат „Хроника Младеновца“ од општине је припало мање новца – 500  хиљада динара. Комисија је овај пројекат подржала са 700 хиљада динара.

Пројекту медијског центра „Радио Плус Гроцка“ „Превенција вршњачког насиља у фокусу“ општина је доделила 400 хиљада динара, што је за 250 хиљада динара више од износа који је за овај пројекат предложила Комисија.

„Апликанти на конкурсу али и грађани чији новац се издваја, морали би да знају да је Веће Градске општине у решењу перфидно изоставило да наведе појединачне износе које је комисија определила медијима, доводећи их тако у заблуду да су поступили по одлуци комисије“, рекла Милошевић.

Како је изјавила за УНС, Веће јесте подржало исте пројекте као и Комисија, али са потпуно другачијим износима што су морали да наведу у решењу.

„Младеновачкој власти се очито није допало како је Комисија расподелила новац за медије, па су преправили износе онако како су замислили, рекла је Милошевић.

Додала је да су на овај начин показали недопустив степен самовоље и злоупотребе пројектног суфинансирања.

Веће градске општине Младеновац тражи појединачна мишљења чланова Комисије

У одговору Већа градске општине Младеновац на питање УНС-а зашто су променили одлуке Комисије о износу средстава код скоро свих медијских пројеката, пише да им, као органу који је расписао Конкурс,  нису достављена појединачна мишљења Комисије.

„Већу градске општине Младеновац достављен је заједнички предедлог чланова Комисије што је и требало, али уз појединачне оцене чланова“, навели су у одговору.

Додали су да је секретарка Комисије тражила од чланова да пројекте прво оцењује сваки члан појединачно, што Комисија није прихватила.

Достављени заједнички предлог, који је разматрало Веће Градске општине, како кажу, представља штуро образложење стручне комисије садржано у по пар реченица по пројекту.

Из Градског већа истичу да су искључиво узели у разматрање пројекте које је за суфинансирање предложила стручна Комисија и да су вршили суфинансирање само оних пројеката који су предложени.

„У самом разматрању предлога, који су поново напомињемо веома штури и већим делом уз навођење чланова и алинеја Правилника уместо стручног образложења, видљив је, на жалост, тенденциозни начин оцењивања пројеката према припадању удружењу подносица пројекта и односног члана Комисије“, изјавили су.

У одговору су навели да у Правилнику о пројектном суфинансирању медија одлуку о расподели средстава са образложењем доноси руководилац органа који је расписао Kонкурс, а на основу предолга комисије.

Додали су и то да истим Правилником није прописано да се одлуке о износу средстава доносе „на основу предлога комисије  и са образложењем“.

Како су навели, Веће градске општине Младеновац, као орган који је расписао конкурс једини може доносити одлуке о висини износа за суфинансирање пројеката.

Веће градске општине Младеновац, као орган који је расписао Конкурс, једини може доносити одлуку о коришћењу јавних средстава , у овом случају висине износа за суфинансирање пројеката", рекли су из Већа и додали да су опредељени износи нижи од оних које је предложила Комисија.

Одговор Оливере Милошевић ГО Младеновац 

 „Тврдњу општине Младеновац да комисија није појединачно одлучивала, демантује записник са седнице из којег се јасно може видети да сам ја била против суфинансирања појединих пројеката, уз адекватно образложење“

Она је додала да чланови комисије јесу појединачно гласали за сваки пројекат, али не постоји обавеза да сваки члан мора појединачно и да образлаже своје одлуке, што иначе није пркаса ни у једној локалној самоуправи, нити у ресорном министарству које је и надлежно за пројектно суфинансирање.

„Образложења за пројекте које сам ја подржала нису била штура,  како наводе у покушају да оправдају своју самовољу“, каже Милошевић.

Додала је да за  образложења о пројектима које су без ње подржала друга два члана нема одговорност.

„Постављам питање Већу ГО Младеновац -  где су њихова образложења за измену одлуке комисије? На основу којих критеријума су они мењали појединачне износе? То су дужни да објасне грађанима Младеновца чији новац „крчме“ како им се прохте“, рекла је Милошевић 

Ово је јединствен случај од када по Закону о јавном информисању и медијима од 2014. године постоји пројектно суфинансирање медија.

Бивши министар културе и информисања Иван Тасовац у два случаја је променио одлуку Комисије о износима додељеног новца, али је о томе обавестио Комисију.

Такво измењено Решење Министарства културе пало је на Управном суду.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

08.07.

2023.

anonymous [нерегистровани] у 00:13

Pravda za novinare

Pa ovo je takvo urušavanje sistema i ponižavanje novinara. Čemu onda služe komisije, nemojte da se zadržite samo na ovom tekstu. Zaštitite profesiju jer ispada da novinari služe za alibi političarima kako i kome da daju pare poreskih obveznika.
Obavezno tražiti na kraju godine revidirane budžete. Ovo je takva sramota i još jedan napad na struku.
Pravda za novinare, bravo Olivera.

Одговори
пет

07.07.

2023.

Novinar iz Zrenjanina [нерегистровани] у 17:27

Zrenjanin!?

Da li je iko pogledao odluke komisije koja je proletos podelila 20 miliona u Zrenjaninu? Primera radi TV Santos 12 miliona sa najmnjim rejtingom a portal zrenjaninski 100.000 dinara sa milionskim rejtingom!? Neke "novinare" ne možete nigde sresti 365 dana u godini a dobili su po pola miliona i više, nigde ni ne objavljuju ništa, niočemu, ko to proverava i na koji način? Niko!. Komisija je takođe dodelila milione medijima koji u životu nisu bili u gradu na Begeju a pitanje je da li su ikad igde napisali bilo koji tekst o ovom gradu. Sramota o kojoj svi ćute.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси