Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС се жалио Поверенику: Министарство информисања и телекомуникација неће да достави имена и биографије кандидата за медијске комисије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

20. 06. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

УНС се жалио Поверенику: Министарство информисања и телекомуникација неће да достави имена и биографије кандидата за медијске комисије

Удружење новинара Србије (УНС) је у захтеву за приступ информацијама од јавног значаја који је послало Министарству информисања и телекомуникација тражило професионалне биографије предложених, односно оних који су се ове године пријавили да буду чланови комисија које одлучују о расподели буџетског новца за медијске пројекте, а како податке није добило жалило се Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Министарство је у одговору УНС-у навело да је Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја прописано да се особи која пошаље захтев могу доставити информације које садрже податке о личности уколико је лице на то пристало.

Важно је, како Министарство у одговору наводи, да се право јавности да зна и право на заштиту података о личности остваре заједно, у мери прописаној Законом.

Обраћајући се Поверенику УНС је образложио да је Министарство превидело став 2 члана 14 Закона, према коме орган власти може доставити информације које садрже податке о личности уколико се ради о особи, појави или догађају од интереса за јавност.

УНС је тражећи документацију пошао од става да стручна и заинтересована јавност имају интерес да знају ко чини комисије које одлучују о додели новца за медијске пројекте, али и коме није пружена шанса да постане члан комисије.

Овом информацијом би, навео је УНС, јавности био пружен потпуни увид у одлучивање о томе ко ће бити именован за члана комисије.

У члану 20. Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања пише да се за члана комисије именује „лице које је независни стручњак за медије или медијски радник“.

УНС је у жалби изнео да професионалне биографије независних медијских стручњака, односно медијских радника, не могу бити заштићени подаци о личности. Да су одабрани за чланове комисија, навео је УНС, те биографије би биле објављене у решењима које потписује министар. На то су сигурно рачунали кандидати, образложио је УНС,  самом пријавом на конкурсе Министарства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси