Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ забринут због угрожене независности РАИ-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 06. 2023.

Аутор: А.М. Извор: УНС

ЕФЈ забринут због угрожене независности РАИ-a

Европска федерација новинара (ЕФЈ) саопштила је да је забринута због уређивачке политике у Италијанском јавном сервису (РАИ) након оставке генералног директора овог јавног сервиса Карла Фуoртеса. ЕФЈ је позвала парламент да покрене дебату која има за циљ реформу управљања и финансирања РАИ-а.

Како је навео бивши директор РАИ-а Карло Фуoртес, оставку је поднео 8. маја због политичких притисака.

„Оставка је уследила у току закулисних преговора између Фуортеса и владе који су укључивали његово именовање за директора наполитанског позоришта.Због тога Влада је донела законску уредбу којом се бивши директор позоришта приморава на превремену пензију“, пише у тексту.

За новог генералног директора РАИ-а јуче је именован Роберто Серђо.

Из ЕФЈ-а  су забринути су и због именовања Ђампаола Росија за новог корпоративног генералног дирекотра РАИ – а,  с обзиром на његове контроверзне јавне ставове.  

На политику управљања италијанском радидифузном службом у великој мери утиче систем именовања одбора РАИ – а. Наиме, како наводе из ЕФЈ-а  начин избора чланова одбора доводи до зависности од извршне власти.

Од укупно седам чланова Одбора, једног бирају запослени у РАИ, а по два Влада, Представнички дом и Сенат.

ЕФЈ је изразио забринутост и због предлога закона који је недавно представила сенаторка Лега Мара Бизото. Као део владине коалиције, предложени амандмани прете да додатно смање финансијску аутономију италијанског радиодифузног сервиса.

У тексту се наводи да РАИ тренутно финансирају грађани преко накнаде и  реклама. Према реформи, јавни сервис би био финансиран из буџета.

„Иако би такав законски амандман могао наићи на противљење унутар владајуће коалиције, ипак смо забринути због комесаркиног предлога, који би, ако буде усвојен, озбиљно умањио финансијску независност емитера“, наводи се у тексту.

ЕФЈ са италијанским и европским новинарским удружењима и синдикатима позива италијански парламент да покрене свеобухватну реформу законодавства које регулише италијанске јавне емитере.

„Таква реформа би требало да омогућии РАИ-ју да ради у оквиру одрживог управљања, уз поуздано и адекватно финансирање, обезбеђујући и његову уређивачку независност и јавну одговорност, како је препоручено у предлогу Европског закона о слободи медија“, наводи се у тексту.

Иначе, ЕФЈ се овим саопштењем придружио Европском центру за слободу штампе и медија, Међународном институту за штампу и Трансеуропи које су такође изразиле забринутост због ситуације у РАИ-у.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси